Vitamin C: jaký má vliv na pleť a proč ho zařadit do pleťové rutiny?

Vitamin C: jaký má vliv na pleť a proč ho zařadit do pleťové rutiny?

Pokud tě trápí hyperpigmentace, unavená a mdlá pleť, je na čase zařadit do své pleťové rutiny pravidelnou dávku vitaminu C. Zázračná ingredience, která patří k jednomu z nejúčinnějších antioxidantů, který si dokáže poradit nejen s unavenou pletí, ale také účinně řeší primární příčiny předčasného stárnutí, pleť zpevňuje a rozjasňuje.

V kosmetických produktech se nejčastěji objevuje koncentrace vitaminu C v rozmezí od 5-20 %. Čím větší procento koncentrace vitaminu C v produktu je, nezvyšuje to jeho účinek, ale naopak zvyšuje to možnost, že dojde k podráždění pleti. Znamená to jediné, musíš znát opravdu dobře svou pleť a pokud s používáním vitaminu C teprve začínáš, raději sáhni po nižší koncentraci.

Dalším důležitým upozorněním je čerstvost produktu. Vitamin C velice rychle a rád oxiduje. Je tedy nutné, aby produkt byl opravdu čerstvý a po jeho otevření je dobré ho co nejdříve spotřebovat. Skladuj ho raději ve tmě a v chladu. Klidně si sérum s vitaminem C nech v lednici nebo chladnější místnosti, protože až budeš produkt aplikovat na pleť krásně tě probudí a osvěží zároveň.

Proč vitamin C zařadit do pleťové rutiny?

Vitamín C je antioxidant, což znamená, že je to opravdu silný prostředek v boji proti oxidačnímu poškození, a to nejen na povrchu pokožky. Má schopnost vyrovnat tón pleti, vypořádat se s pigmentací, rozjasnit pleť, zmenšit jemné linky a vrásky a snižovat přirozený úbytek kolagenu. Je to v podstatě šampion proti stárnutí.

Pro jaký typ pleti je vitamin C vhodný?

Vitamin C je vhodný pro všechny typy pleti. Pouze citlivá pleť by mohla reagovat o něco více, proto na začátku sáhni po produktech, které obsahují nanejvýš 5 % vitaminu C.

Kdy produkty s vitaminem C používat - ráno nebo večer?

Pro jeho vlastnosti se dá využívat jak ráno, tak večer. Vzhledem k tomu, že lépe funguje po vystavení UV záření tím, že zvyšuje citlivost na sluneční paprsky a v kombinaci s SPF filtrem dokáže pleť mnohem lépe chránit je skvělým pomocníkem v letních měsících. Na druhou stranu jeho aplikace večer dokáže pleť po celém dni posílit. Je tedy jen na tobě, kdy vitamin C raději použiješ. Každopádně kosmetické produkty s vitaminem C používej na čistou pleť a v případě, že ho aplikuješ ráno, nezapomeň na denní krém s SPF faktorem.

S čím vitamin C lze kombinovat?

Vzhledem k tomu, že vitamin C je velmi aktivní látka je opravdu nutné, dávat si pozor s čím ho kombinovat. Navíc pokud teprve začínáš s aplikací koncentrovaných látek, doporučujeme zkoušet na pleti postupně. Určitě se vyhni s bezprostřední kombinací s retinolem, mohlo by dojít k opravdu velkému podráždění pleti. Zase záleží na typu a citlivosti pleti. Vitamin C ovšem lze kombinovat s vitaminem E či kyselinou ferulovou a samozřejmě s již zmíněnou SPF ochranou.

Který produkt s vitaminem C je vhodný pro tvoji pleť?

Pro seznámení s vitaminem C doporučujeme toto vysoce účinné sérum - Dermalogica BioLumin C Serum, které tvé pleti dodá potřebné zpevnění a viditelnou zář. Kromě rozjasnění také výrazně redukuje jemné linky a vrásky. Zároveň odstraňuje odumřelé kožní buňky a vyrovnává tón pleti. Spolu s obsaženými peptidy a AHA kyselinami zajišťuje sérum rozjasněnou, pevnou a zářivou pokožku.  

foto: se svolením Dermalogica 

Skvělým pomocníkem pro rozjasnění pleti je Perricone MD Daily Brightening & Exfoliating Peel tekutý bezoplachový peeling, který šetrně odstraňuje odumřelé kožní buňky a pomáhá vyhlazovat texturu pleti. Pokožce tak ihned navrací přirozenou krásu a zář. Jeho složení je velice jemné a textura lehká, takže je opravdu vhodný na každodenní použití. 

foto: se svolením MadeForSkin

Značka REN je naše srdcovka, takže doporučujeme vyzkoušet i tento gelový krém Glow Daily Vitamin C. Stabilizovaný komplex vitaminu C pomáhá obnovit zářivost, viditelně snížit výskyt hyperpigmentace a oživit matně vypadající pleť.

foto: se svolením Sephora