Proč je snídaně tak důležitá?

Proč je snídaně tak důležitá?

Snídaně je jednou z věcí, kterou buď miluješ a dokážeš si ji užívat, anebo ji obcházíš velkým obloukem. Ano, jsou lidé, u kterých první sousto začíná během oběda. Ať už to máš jakkoli, zjistili jsme, co je pro naše tělo opravdu klíčové a co dokáže spolehlivě nastartovat náš metabolismus.

Už vidíme ty dokonalé ranní fotky s tím nejkřupavějším croissantem, velkou dávkou kofeinu v podobě našlehaného cappuccina s malou mističkou jahodové marmelády a plátkem másla. Yes! No, jasně, tohle se líbí i nám a je teda pravda, že si podobná rána umíme barvitě představit, ale konzumace potravin s vysokým obsahem cukru sice během rychlosti světla vystřelí i hladinu glukózy v krvi, ale zároveň to zapříčiní fakt, že během stejně krátké doby budeme mít opět hlad nebo na něco chuť. 

foto: Pexels

Proč je snídaně tak důležitá a jak by měla vypadat?

Snídani je přikládána poměrně velká důležitost. Ano, jako první jídlo a nastartování našeho těla, zlepšení kognitivních funkcí, zvýšení hladiny energie, lepší trávení - je to prostě logické. Ale každý jsme jiný a je tedy potřeba především poslouchat naše tělo a jeho signály. Pokud máme hlad a nedostatek energie, měli bychom to brát jako správný signál k tomu, že je čas doplnit potřebné živiny. První jídlo dne, když budeme mluvit stále o snídani, by mělo obsahovat především dostatek bílkovin a vlákniny spolu se zdrojem vitamínů (ovoce nebo zeleniny).

Jaká jsou nejlepší jídla ke snídani?

Stejně jako v životě i na talíři je důležitý především balanc. Vyvážená směs makroživin - sacharidů, bílkovin a zdravých tuků a samozřejmě vitamínů a minerálů. Co si tedy ke snídani dát?

  • Oves: výborná potravina pro stabilizaci krevního cukru, déle zasytí, bohatá na vlákninu. Poskytuje také komplexní sacharidy pro trvalou energii. Takže vyzkoušej ovesnou kaši, nebo ovesné muffiny, přidej do domácí granoly.
  • Řecký jogurt: má vysoký obsah bílkovin, takže pomáhá nejen při opravě svalů, jejich regenerace, ale také zasytí. Obsahuje také probiotika, podporující zdraví střev a vápník pro zdraví kostí.
  • Vejce: jsou skvělým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a základních živin. Dokáží tě zasytit a poskytnout trvalou energii po celé dopoledne.
  • Bobulovité ovoce: borůvky, jahody a maliny jsou bohaté na antioxidanty, vitamíny a vlákninu. Dodávají přirozenou sladkost a přispívají k celkovému zdraví. Hodí se tedy nejen jako ozdoba ranní ovesné kaše. To bude fotka!
  • Ořechy a semínka: takové malé zkrášlovadlo každé kaše, které je zároveň velkým zdrojem zdravých tůků, bílkovin a vlákniny. Mandle, chia semínka, lněná semínka apod.
  • Avokádo: lehce kontroverzní ovoce, které bylo pohlceno fancy stylem, ale nebudeme ho zatracovat. Je opravdu bohaté na živiny a mononenasycené tuky, které jsou zdravé pro srdce. Poskytuje také vlákninu, vitamíny a minerály.
  • Smoothies: dobře vyvážené smoothie s ovocem, zeleninou, řeckým jogurtem a zdrojem zdravých tuků (jako je ořechové máslo nebo avokádo) může poskytnout rychlou a pohodlnou snídani s řadou živin.

foto: Pexels

Čemu se na snídani vyhnout?

Tak částečně jsme to už nakousli. Obecně platí, že nejhorší jídla, která si můžeš dát ke snídani, jsou s vysokým obsahem cukru a nízkým obsahem vlákniny a bílkovin. Sice nám chutnají možná o něco více, ale prostě nedokáží zasytit tak, jak bychom potřebovali a hlavně neobsahují nic moc dobrého pro naše tělo. Takové potraviny jsou například.

  • Sladké cereálie: spousta cereálií má vysoký obsah přidaných cukrů, což může přispět k nárůstu hmotnosti, zvýšení hladiny cukru v krvi a ztrátě energie během dne.
  • Pečivo: třeba ty vynikající croissanty, které obsahují vysoký podíl rafinovaných sacharidů a přidaných cukrů. Mohou poskytnout rychlou dávku energie, ale často je to krátkodobé, což později vede k hladu a chutím.
  • Uzeniny: slaninka, klobásky a další zpracované maso mají vysoký obsah nasycených tuků a mohou obsahovat přísady a konzervační látky. Jejich pravidelná konzumace může přispět k srdečním onemocněním a dalším zdravotním problémům.
  • Káva: nápoje plné cukru a sirupů, jako jsou ochucené latté nebo slazené ledové kávy, mohou přispět k nadměrnému příjmu kalorií a nárůstu cukru.
  • Ochucené jogurty: ochucené jogurty často obsahují přidané cukry a umělé příchutě.
  • Ovocné šťávy: zatímco celé ovoce je obecně zdravou volbou, ovocné šťávy mohou mít vysoký obsah cukrů a postrádají vlákninu, která se nachází v celém ovoci.

Možností je opravdu mnoho a je nám jasné, že někdy prostě ráno není tolik času na to, abychom se připravovali s omeletkama, a tak je potřeba sáhnout po něčem rychlém, ale stále kvalitní. Důslednost může usnadnit vytvoření zdravých stravovacích návyků a udržení si té správné rutiny. Kaši si můžeš připravit už večer a ráno, jako když najdeš. 

Klíčem je nakonec najít rovnováhu, která ti vyhovuje, s ohledem na tvou nutriční potřebu, preference a životní styl.

foto: Pexels