Odhalte fascinující život slavné Coco Chanel

Odhalte fascinující život slavné Coco Chanel

Coco nepochybně vytvořila tolik ikonických módních trendů, jako málokdo. Například little black dress, ikonický tvídový kostým Chanel, dlouhé perlové náhrdelníky, mašle, zavedla štíhlou dámskou siluetu. Ženy začaly kvůli ní hubnout, aby si mohly dovolit nosit její módu. Osvobodila ženy od korzetů a přinesla do módy více volnosti. Vytvořila parfém, který se prodává dodnes Chanel No.5. Dokonce, když jí na jihu Francie opálilo slunce pokožku, ženy ji začaly kopírovat i v tomto směru. Ona se později slunci bránila a propagovala pokožku bez opálení. Jaký byl život Coco Chanel?

Coco Chanel neměla lehký život

Coco se nenarodila do bohaté rodiny, dětství prožila v sirotčinci a tam, kde byla se vypracovala sama. Možná s pomocí pár vlivných přátel, ale i tak, je obdivuhodné, kolik síly a námahy ji stálo vypracovat tak úspěšný podnik a zaměstnávat tisíce lidí. A za tím vším stály jen dvě vlastnosti: její cílevědomost a síla.

V 18 letech odešla Gabrielle Chanel ze sirotčince a začala pracovat jako asistentka prodeje v obchodě Maison Grampayre v Moulins. Současně pracovala jako zpěvačka v kavárně. Právě tam zpívala jednu z jejích oblíbených písní "Qui qu'a vu Coco?" a zřejmě podle ní získala svou legendární přezdívku Coco.

Právě jako zpěvačka v Moulins měla možnost poznat se s předními představiteli módy, jako například s Étiennem de Balsan, synem podnikatele v textilním průmyslu, který jí pozval, aby se přestěhovala do zámku v Royallieu. Po šestiletém vztahu se Étienne stal nejen romantickým partnerem, ale také jejím prvním finančníkem.

4f9cf07a7ba629cf4dacfa0e65726786

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Coco začala s uměleckou tvorbou klobouků

Coco se nejprve věnovala výrobě klobouků. Ženy ve společnosti šlechtické rodiny de Balsan si začali brzy všímat její umělecké pokrývky hlavy. Její výtvory se rychle staly velmi vyhledávanými a přiměly ji přestěhovat se do Paříže v roce 1908 a poté do Deauville v roce 1914, aby si otevřela první obchod. Krátce po otevření jejího prvního obchodu došlo v roce 1916 k otevření módního showroomu v Biarritzu. Její rychlý nástup na výsluní byl způsoben kontrastní povahou jejích návrhů s tehdejší populární módou, která byla stále úzce spjata s tradičními a pomalu zastaralými kousky: korzetem a krinolínou.

Právě ty se stále více se považovaly za nezdravé. A hlavně ženám, které postupně začaly nahrazovat mužské povolání byly korzety a krinolíny při výkonu práce obtíží. Chanel tak proti proudu tehdejší módy začala nabízet sportovní siluety s jednoduchými a měkkými liniemi, které odpovídaly tomu, co se stalo novým trendem počátku století.

Ženy začaly hubnout aby si mohli dovolit modely značky Chanel. Nová silueta obsahovala i krátké vlasy a sportovní a praktický styling. Pohrávala si s prvky pánské módy a jejich zakomponováním do lady-stylu. K tomu patřilo i pyžamo převzaté z mužského šatníku. V roce 1916 angažovala svou krásnou sestřenici Adrienne jako modelku, aby předvedla svůj progresivní androgynní styl před očima aristokratické smetánky ještě pokryté korzety a frigidními obleky.

Velký úspěch se dostavil a Coco obsadila hlavní město módy

Počínaje rokem 1921, Coco obsadila na několik let luxusní adresu na rue Cambon č. 27, 29 a 31. (Nedaleko hotelu Ritz, kde bydlela.) Je to již mýtická adresa, na níž se vyskytuje dům Chanel dodnes. V té době již vlastnila mimo jiné továrny na látky v Normandii a fúzovala se značkou "Bourjois" aby spolu obchodně šířily slavné parfémy. Její vztahy s muži jí poskytly inspiraci na tvorbu modelů, například ve slovanském looku díky její milostnému vztahu s velkovévodou Dmitrijem Pavloviče Romanovem, bratrancem posledního ruského cara v exilu. Tento její milenec inspiroval i tvar flakonu parfému Chanel N ° 5 v podobě tehdejší láhve ruské vodky.

V roce 1927 si dala postavit dům v Roquebrune-Cap-Martin, který nazvala La Pausa. Přijímala v něm vévody z Westminsteru, Jeana Cocteaua, Pierre Reverdyho, Paula Iribe, Salvadora Dalího, Luchina Viscontiho. Část domu znovu postavili a umístili v "Dallas Museum of Arts".

745f0154db67b61ff2b5a124d61c3c73

Zdroj fotografie: Pinterest.com

 

Coco měla milenecký vztah s nacistickým důstojníkem 

Během druhé světové války bydlela v hotelu Ritz spolu s milencem Hansem Gunther von Dincklage, důstojníkem tajné služby SS. Ritz byl obsazen velením SS a tajnou službou Třetí říše. Měli spolu milenecký vztah, během kterého se Chanel pustila do organizování rozhovorů o separátním míru mezi Třetí říší a Velkou Británií. Operace s kódem "Modelhut" neuspěla. Chanel doufala, že její staré vztahy s Winstonem Churchillem navázané přes vévody z Westminsteru dopomohou k sjednání separátního míru. 

V září 1944, Coco Chanel šla před "očistnou komisi", brzy ale byla propuštěna bez obvinění. Krátkou dobu byla i ve vězení. Rozhodla se tedy uprchnout do Švýcarska. Pobývala v Lausanne na břehu jezera Léman. Chodila se udržovat na kliniku Valmont a bylo ji možné setkat v čajovně "Steffen" v Montreux, v místě setkání mnoha celebrit. Její exil trval deset let, jeho část strávila s Gunther von Dincklage. Walteru Schellenbergovi, šéfovi tajné služby Německa zaplatila nemalou částku za to, že se o ní nezmínil ve svých pamětech, které publikoval po II. světové válce. V té době se vlády v haute couture ujal Christian Dior, který prosazoval staženou siluetu opět s korzetem. Chanel byla pohoršena. Celá její práce pro osvobození ženského těla vyšla vniveč.

d101cdba41c65db9b41eff90168dee17

Zdroj fotografie: Pinterest.com 

Návrat do Paříže

Ve věku 71 let se Coco vrací do Paříže. Svou činnost obnovuje vytvořením kolekce oděvů, které byly přijaty špatně, protože byly protikladem Diorova stylu. Odstranila objemné nabírané části, čímž použila už jednou úspěšný styl po první světové válce. Kreovala šaty jednoduché a na tělo, androgynní siluetu v rafinovaných oblecích. Tvídový kostým, jehož vesta se čtyřmi kapsami je ozdobena bižuterními knoflíky a lemovkou, doplněný hedvábnou halenkou z téhož materiálu jako podšívka, dvoubarevné boty a kabelku prošívanou do formy kára se zlatým řetízkem. Tato "silueta Chanel" se stala světovou klasikou a vydržela dodnes. Její styl je kopírován všude po světě. Oblékala herečky jako Romy Schneider. Jackie Kennedy měla oblečený růžový kostým Chanel během atentátu na jejího manžela J. F. Kennedyho.

41b572f32e878b88575919dbeede78e5

Zdroj fotografie: Pinterest.com 

Coco měla možnost vdát se za bohatého muže a žít život plný přepychu. To se ale neslučovalo s její umíněnou povahou a odvážným snem. Svým příkladem vlastně darovala ženám svobodu. I ony se podle jejího vzoru mohly stát úspěšnými obchodnicemi. Ukázala ženám, že mají svobodu volby i ve světě, který tehdy patřil mužom. Coco upřednostnila kariéru před soukromým životem. Přežila mnoho románků i velkou nenaplnenou lásku. Coco ukončila svou kariéru v období přicházejícího hippies se slovy: "Móda má sestupovat do ulice, ne z ní vycházet. ". Zemřela oblečená v jejím ikonickém kostýmu ve svém apartmá v hotelu Ritz. Její vize módy ale žije dodnes.

Autor: @maria.mihac