7 kroků k přehlednějšímu šatníku: Jak na kapslový šatník?

7 kroků k přehlednějšímu šatníku: Jak na kapslový šatník?

Co je to kapslový šatník a jak jej vytvořit? V dnešním článku Vám tenhle přehledný šatník představím.

Co je tzv. kapslový šatník?

Je to kolekce (kapsle) oblečení, které lze navzájem jednoduše kombinovat, nepodléhá módním trendům a odráží Váš osobní styl. Kapsle se skládá přibližně z 30-ti až 40-ti kousků oblečení. Patří sem i kabelky a boty, ale spodní prádlo, ani oblečení na sport se nepočítá. Můžete si vytvořit kapslový šatník na celý rok, nebo podle ročních období. V tomto typu šatníku je minimalismus velmi vítán. Aby jednotlivé kousky do sebe zapadaly, je nejlepší volbou, pokud budou většinou z basic kolekce, jednoduché a v neutrálních barvách. Pokud bude každý kousek výstřední, vzorovaný a bude hýřit barvami, kombinace se Vám budou dělat velmi těžko. Pokud si dopřejete nový kousek do Vašeho šatníku, jeden byste z něj měli i vyřadit, proto aby byl Váš šatník stále přehledný a nekopyly se v něm haldy nepotřebného oblečení.

583 pix. Jpg. Obrázok č.1

Kapslový šatník pro jaro 2020. Zdroj fotografie: capsule-closet.com

Ve zkratce, při tomto typu šatníku se Vám nestane, že si nemáte co obléct, nebo nebudete vědět, jaký outfit vytvořit z toho, co máte ve svém šatníku. Každý jeden kousek ladí s jiným ve vaší skříni.

Typy kapslového šatníku

Každá z nás je jiná a tak i naše šatníky tomu odpovídají. Nejen styl, ale také profese a momentální situace rozhoduje, jak bude náš kapslový šatník vypadat. Kapslový šatník podle ročních období je jen jedno základní rozdělení. Existují kapslové šatníky do práce i na volný čas. Na internetu najdete Business kapslové šatníky, kapslové šatníky pro maminky, pro studentky a dokonce i mini kapslové šatníky na dovolenou. V první řadě si vyberte pro koho se bude kapslový šatník tvořit. Pokud jste máma a chodíte do práce, kde se vyžaduje business oblečení, můžete zvolit i dvě kolekce, které by dohromady neměly přesáhnout počet kusů 40. Já mám jednu část šatníku přizpůsobenou jen pro práci, zbytek pro volný čas.

680 pix. JPg Obrázok č. 2

Příklad kapslového šatníku pro bussines. 21 kousků do práce vytvoří 122 outfitů. Zbytek šatníku může tvořit oblečení na volný čas. Zdroj fotografie: Pinterest.com

Jak vytvořit kapslový šatník?

  1. Vyprázdněte celou skříň. Pokud píšu celou, tak myslím opravdu úplně všechno, dokud nebudou police úplně prázdné.
  2. Podívejte se ven přes okno. Jaké je roční období? Podle toho budete tvořit kapsli (kolekci) z Vaší skříně. V některých zemích mívají jedno roční období, proto tvoří jen například letní kapsli. U nás jsou zatím stále čtyři roční období, proto byste měli vytvořit 4 kapsle. Ne najednou, postupně, během roku s výměnou ročního období vyměníte i svou kapsli, a zároveň tak protřídíte šatník. Některé kousky lze použít celý rok, například bílou košili, nebo džíny. Já si uklízím v šatníku 4x do roka, ale někomu vyhovuje dělat šatník 2x do roka - kapsle na podzim / zimu a jaro / léto. Jediný problém nastává, co s letním a jarním oblečením, když je zima. Například já ho dávám pod postel ve vakuových pytlích, někdo do krabic a ty šťastnější s obrovskou skříní si je mohou rozdělit podle ročních období.
  3. Z té kopy oblečení, kterou jste vybraly z Vašeho šatníku, vyberte jen to, co reálně nosíte a to co se Vám opravdu líbí. Při vytváření tohoto šatníku si představte, že jste návrhářka a vytváříte Vaši osobní kolekci na dané období. Měla by být v jednom stylu a jednotlivé kousky by měly spolu ladit. Oblečení typu- tohle si obléknu, až zhubnu, nebo tohle sice nenosím, ale možná jednou budu, do skříně nedávejte. Pokud ho nechcete vyhodit, posunout dál, či prodat, odložte ho někam do krabice. Pokud si z té krabice během roku nic nevytáhnete, dokonce na ni zapomenete, opravdu ji někomu darujte. Toto už totiž nikdy nosit nebudete.
  4. Do skříně vložte maximálně 40 kousků. Někde se uvádí 30 až 33. Samy uvidíte, kolik kousků Vám bude vyhovovat. Více však nepřidávejte, kapslový šatník má být jednoduchý a přehledný. Ve skutečnosti opravdu nenosíte více než 40 kusů oblečení za jednu sezónu.
  5. Nyní se podívejte na Váš šatník a pravdivě si odpovězte, zda reálně odpovídá Vašim potřebám. Pokud jste na mateřské, asi nepotřebujete čtyři pouzdrové šaty, tři kalhotové kostýmy a naopak. Ale i když trávíte většinu času v kanceláři, nezapomeňte si do šatníku přidat i pár kousků oblečení pro volný čas, například džíny, mikinu a ležérní bundu. A pokud jste na mateřské dovolené, či studentka, měly byste mít v šatníku pár kousků, které můžete nosit na příležitostnou večeři, zkoušku ve škole apod. Může to být jedno sako, sukně nebo elegantní šaty.
  6. Podívejte se na Vašich 40 kousků. Jsou barvy a vzory mezi sebou kombinovatelné? Pokud ne, vyměňte je. Ladí mezi sebou jednotlivé barvy? Pokud ne, vyměňte je. Nejlepší je, alespoň v zimním a podzimním šatníku vlastnit většinu jednoduchých kousků v neutrálních barvách, jako je bílá, černá, šedá, béžová. A pak k nim přidat jednu až dvě oblíbené barvy. Například pudrově růžovou nebo červenou. Pak stačí jeden kousek se zvířecím či květinovým vzorem. Zkontrolujte si také kabelky a boty, zda ladí k Vašemu šatníku.
  7. Nyní máte kapslový šatník! Podívejte se na jednotlivé kousky a napište si na papír, co Vám ještě chybí. Většinou je to bílá košile, černé kalhoty, jednoduché Basic trička, která potřebujete skoro vždy.

Výhody kapslového šatníku

Výhodou je přehlednost a kombinovatelnost jednotlivých kousků. Kapslovým šatníkem šetříte čas i peníze. Majitelky takových šatníků kupují méně oblečení, ale dávají důraz na kvalitu.

Nevýhody kapslového šatníku

Mnoho lidí není ochotných vzdát se velké části svého šatníku, milují výprodeje a nákupy nového oblečení. Pro ně je tak složité udržet kapslový šatník. Proto Vám poskytnu ještě pár rad na konec, jak si aspoň trochu zjednodušit život, kdyby byl pro Vás kapslový šatník moc minimalistický.

770 pix Prezentačný obrázok, obrázok č 3

Kapslový šatník je přehledný, ušetří čas i peníze a zjednoduší Vám život. Zdroj fotografie: pinterest.com

Rady pro ty, kteří se nechtějí vzdát velkého šatníku

  1. Snažte se držet alespoň přibližného počtu kusů oblečení na jednu sezónu. Když nebuďte mít přesně 33 kusů, nic se neděje. Sami si zvolte počet, ale takový, ve kterém máte sami přehled.
  2. Zachovejte barevnou linii. Já se stále snažím držet bílé, smetanové, černé, béžové a pudrově růžové. Každou sezónu kontroluji, jestli nepotřebuji něco z této základny. Například novou bílou košili, černé legíny apod.
  3. Nenakupujte unáhleně. Skutečně se 3x samy sebe zeptejte, zda to budete nosit a jestli se Vám to hodí do Vašeho šatníku. A to platí zejména pro slevy.
  4. Pravidelně uklízejte šatník, vyhazujte staré oblečení a to, které vůbec nenosíte. Přehlednost je velmi důležitá.
  5. Postupně byste měli dojít do stádia, kdy budete obměňovat základní kusy Vašeho šatníku za stále kvalitnější. Místo pěti levnějších košil si dopřejte raději dvě, možná dražší, ale o to kvalitnější. Já to mám takhle s kabelkami. Každý rok si dopřeji jen jednu, když ji potřebuji, ale vždy vybírám jen kvalitní, nadčasovou, koženou kabelku, která vydrží roky.

Příjemný jarní úklid Vám přeje @modnamamka!