Yves Saint Laurent, génius s křehkou duší, který navždy změnil svět módy

Yves Saint Laurent, génius s křehkou duší, který navždy změnil svět módy

 

Yves Saint Laurent byl během svého života popisován často jako génius, zázračný chlapec či módní šprt. Je nepochybně jedním z největších návrhářů 20. století. Světu módy přinesl bezpochyby více, než kterýkoliv jiný návrhář. Daroval ženám sílu, mazal rozdíly mezi pohlavími a rasami. Propojil umění s módou. Krása byla pro něj transcendentním a proto ji viděl i tam, kde ji mnozí v té době odmítali vidět. Od jeho úmrtí 1. června 2008 uběhlo již přes 13 let, ale jeho jméno stále žije. Jaký byl život tohoto módního génia?

Křehká duše s uměleckým cítěním

Yves Mathieu-Saint-Laurent se narodil na klinice Jarsaillon ve městě Oran v Alžírsku 1. srpna 1936. Byl plachým mladým chlapcem s milující rodinou. Jako teenager chodil Yves Saint Laurent do přísné katolické školy, kde se mu dařilo těžko. Doma se uchýlil do světa, který vytvořil ve svých kresbách.

"Od střední školy jsem začal vést dvojí život. Na jedné straně byla doma radost a svět, o kterém jsem snil ve svých kresbách, o kulisách, kostýmech a divadle; v katolické škole naopak byly testy a svět, ze kterého jsem byl vyloučen jako plachý a namyšlený snílek, takový, kde si ze mě moji spolužáci dělali srandu, terorizovali mě a bili. ", vzpomínal YSL.

V 17-ti letech se YSL setkává s 21-letým Karlem Lagerfeldem a stávají se z nich přátelé i rivalové. Jejich rivalita nesouvisela pouze s módním průmyslem. Šlo také o osobní důvody, a to zejména o zájem mladého muže Jacquese de Baschera. Lagerfeld se s ním setkal na začátku 70. let a stal se jeho velkou láskou. Teprve v roce 2006 se díky knize The Beautiful Fall od Alicie Drake odhalilo, že de Bascher měl románek i se Saint Laurentem.

ae863e3cab70811965cbf7e83b9c518d

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Roky u Diora

Yves Saint Laurent strávil dva roky prací po boku Christiana Diora a tajemství haute couture se učil od samotného monsignora. Saint Laurent byl nejdříve pověřen zdobením butiků. Pomáhal také s výrobou několika haute couture šatů. U Diora si rychle získal důvěru a dostával stále více povinností. "Naučil mě to podstatné," napsal Saint Laurent v roce 1986. 

Dior viděl v Yvesu důvěrného přítele a budoucnost svého módního domu. Christian neměl dobré vztahy se svou rodinou a rozhodl se ji vydědit. I proto ve svém testamentu ustanovil YSL za svého následovníka.

Král Dior umřel, ať žije král YSL

V roce 1957 zemřel Christian Dior na infarkt během pobytu v italském Montecatini. Podle jeho přání se jeho nástupcem stal Yves Saint Laurent a ve věku 21 let byl jmenován uměleckého ředitele domu haute couture.

V letech 1958 až 1960 navrhl Yves Saint Laurent šest kolekcí pro Dior. V té době se dostává do popředí hnutí hippies, mladí lidé hlásají svobodu, lásku, rovnost. I YSL k nim patřil. Generace Diora stále očekávala klasickou ženskou linii přesýpacích hodin, bílou pokožku evropských žen, jasně diferencovaný ženský a mužský styl oblékání. Yves však žačal vnímat krásu širokospektrálně a podle něj nebyla krása ukrytá jen v "New Looku" bílých paniček. Vytvořil linii A,a tím odstartoval 60. léta nové generace.

971f442348a4d35cbae345e3f7c09124

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Psychický kolaps, konec u Diora a zrod módního domu YSL

V září 1960, kdy se konflikt v Alžírsku zesílil, byl Yves Saint Laurent povolán na vojenskou službu. Hned nato byl hospitalizován pro depresi ve Val-de-Grâce. Dům Diora se rozhodl vyhodit ho a jako náhradu si vybral Marca Bohana. Když mu Pierre Bergé doručil tuto zprávu, Saint Laurent řekl: "Společně vytvoříme dům haute couture a budeme ho spravovat," na co Bergé odpověděl: "To uděláme."

Mondrian dress a linie A se staly ikonou jeho stylu

Ve své první kolekci se Yves Saint Laurent jasně distancoval od Diora. Nezavrhoval ho, právě naopak, roky u Diora si nesmírně vážil, ale jako každý umělec i Yves cítil, že se potřebuje individuálně realizovat a přenést do svých návrhů kousek sebe. Namísto Diorova sevřeného pásu tak vytvořil pružnější siluetu, pod kterou zmizelo tělo. Zrodila se linie "Trapeze" nebo linie A. Typická pro 60. léta. Saint Laurent se na ní podepsal menším množstvím látek a snadnějším přístupem, který změnil směrování módy. Byl to úspěch.

V roce 1965 představil světu Mondrian dress. Ikonické "áčkové" bílé šaty s černými pruhy a barevnými bloky byly inspirovány tvorbou malíře Pieta Mondriana. YSL se inspiroval obrazy autora neoplasticizmu a propojil tak umění s módou. Co víc, dostal umění z obrazů do ulic. Mondrian dress se staly transformací malby na živé umělecké dílo v jakémsi "manifestu".

67ca6c0c8780be867e227e19fa80fdd0

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Mazal rozdíly mezi pohlavím a rasou

Yves navrhnul i dámský večerní kalhotový kostým Le Smoking. Pro některé byl tento kostým až příliš pobuřující, jednu newyorskou celebritu dokonce chtěli vyhodit z restaurace jen kvůli tomu, že měla na sobě právě takový kalhotový kostým. A aby dokázala, že taková pravidla jsou nesmyslné, před všemi si je na protest svlékla.

YSL reagoval na potřeby své doby. Do svých kampaní zahrnul modelky s černou pletí i Asiatky. Do té doby nevídané, ale YSL viděl krásu i tam, kde ji mnozí vidět odmítali a doslova odsuzovali. Právě jemu můžeme děkovat i za béžový trench coat, leopardí vzor, ​​safari look a zmíněnou linii A, oversize kabát, či dámský smoking.

9066842076d8c36a347a6b129a9eadbf

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Deprese, homosexualita, kokain a alkohol

Yves věděl o své homosexualitě již od dětství a často pro to trpěl. Okolí ho nepřijímalo a jeho křehká duše to snášela jen těžko. Už během školy v Alžírsku byl terčem posměchu, spolužáci ho často přezdívali “poof”, což hanlivě označovalo jeho sexualitu. I proto se stále častěji uchyloval k alkoholu, amfetaminu a kokainu. Trpěl chronickou depresí.

YSL byl módním géniem 20. století. Vytvořil novou ženskou linii, propojil umění s módou, mazal rozdíly mezi pohlavími. I přesto, že žil svůj život v depresích měl neskutečný dar, který prodal světu módy a ten už nikdy nesmaže. Naopak, jeho genialita je věčná!

 

Autor: @maria.mihac