CRUELTY-FREE kůže - ekologická alernativa budoucnosti

CRUELTY-FREE kůže - ekologická alernativa budoucnosti

 

Proč se luxusní značky jako Hermès, Iris Van Herpen a Stella McCartney obracejí k houbám jako k ekologické alternativě ke kůži? 

Úžasné výtvory inspirované houbami v kolekci jaro 2021 od holandské návrhářky Iris Van Herpen nejsou jako nic jiného ve světě módy. Van Herpen strávila lock down zamčená v Amsterdamu čtením knihy biologa Merlina Sheldraka: How Fungi Make Our Worlds, Change Our Minds & Shape Our Futures, která popisuje skrytý svět mycelia a rozlehlé podzemní kořenové sítě hub. Výsledkem byla evoluce ve světe módy a možná sa brzy dočkáme doby, kdy budeme nosit kabelky z hub a ne z kůže. Čtete dál ….

unnamed (20)

Nová kolekce futuristické holandské návrhářky je tvořena z hub. Foto:Pinterest.com

"Je krásné vidět, že v přírodě již existuje tato" širokopásmová síť, která ukazuje velmi silné paralely s našimi vlastními digitálními komunikačními systémy," říká van Herpen. "Během pandemie došlo na naší planetě k poznání naší vlastní křehkosti." Stále více jsem začala couture vnímat jako platformu pro nové nápady. “

- Iris Van Herpen -

V Emeryville v Kalifornii, v biotechnologickém centru v oblasti Bay Area, začínající podniky MycoWorks a Bolt Threads vyvíjet kůže pro luxusní značky pomocí mycelia (hub), jako ekologické alternativy ke zvířecím a syntetickým usním. Kůže z mycelia, která byla vyprodukována z houbových plodů za méně než dva týdny, emituje méně skleníkových plynů a využívá mnohem méně vody a půdních zdrojů než chov dobytka k výrobě zvířecí kůže. Ve skutečnosti, protože houby se rozkládají a živí se biomasou - např. mrtvé rostliny - výroba kůže z mycelia je doslova poháněna uhlíkem vytaženým z atmosféry. A na rozdíl od mnoha syntetických usní neobsahuje myceliální kůže materiály na bázi ropy, jako je PVC a polyurethan.

Sylvania, nová generace Hermés  ? 

Není to jen o ekologii, ale také o kvalitě. Myceiální kůže je tak máslově měkká a pružná, že Hermès, známý tím, že díky své kůži dodržuje nejpřísnější standardy, s ní již experimentuje. V březnu představila společnost Hermès a MycoWorks vzorek cestovní tašky v exkluzivní jantarově zbarvené myceliální kůží zvané Sylvania. Společnost MycoWorks, která v loňském roce vydělala ve finančním cyklu řady milionů dolarů od investorů, včetně Natalie Portman a Johna Legenda, využívá patentovanou technologii nazvanou Fine Mycelium k pěstování husté sítě mycelia podle přesných specifikací značky pro tloušťku a měkkost. „Rádi bychom řekli, že naší vizí jako společnosti je růst budoucnosti materiálů,“ říká Matt Scullin, generální ředitel společnosti MycoWorks. 


„Vize a hodnoty MycoWorks odrážejí Hermèsovu vizi: silná fascinace přírodními surovinami a jejich transformacemi, hledání dokonalosti, s cílem zajistit, aby byly objekty použity co nejlépe a aby byla maximalizována jejich životnost,“ Pierre-Alexis Dumas. umělecký ředitel Hermès.

hbz050121newstextiles-003-embed-1620851666

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Stella McCartney a nová eko kůže Mylo 

Nedaleko od růstových táboru společnosti MycoWorks se nachází hlavní konkurent společnosti -  Bolt Threads. 

Stella McCartney, luxusní konglomerát Kering a obři sportovního oblečení Adidas a Lululemon se spojili v konsorciu, aby pomohli Bolt Threads financovat vývoj myceliální kůže zvané Mylo. Suroviny Mylo jsou podobné Sylvii - směsi houbových potěrů a toho, co Bolt Threads, viceprezident pro vývoj produktů, Jamie Bainbridge popisuje jako „tajnou omáčku ze zemědělského a lesního odpadu“ -, ale Mylo roste jako hustá pěna, která je poté stlačena, obarvená a dokončená.

McCartney house, který v posledních dvou desetiletích nastavil vysokou laťku v používání zelených materiálů, v březnu představil prototyp robustnějšího topu a užitkových kalhot vyrobených ručně z eko materiálu Mylo.

009620744f64c0a068d4f6c09903a6af

Zdroj fotografie: Pinterest.com 

"Mylo je něco, co se pěstuje v laboratořích, je to skutečná budoucnost."

“Pokud dokážeme získat alternativu ke kůži, pak to může mít opravdu obrovský dopad na planetu.”

 - Stella McCartney -

 

Autor: @maria.mihac