Co přinesl Paris Fashion Week pro jaro 2021?

Co přinesl Paris Fashion Week pro jaro 2021? 

Paříž je obecně považována za hlavní město módního průmyslu, proto jsme se rozhodli vybrat nejznámější módní domy. Co přinesly tento rok? A jak se odrazila pandemická doba na jejich tvorbě? Co nabízí Paris Fashion Week jaro 2021?

YSL

Kreativní ředitel Anthony Vaccarello začal sezonu módní přehlídkou o snění na poušti. "Chtěl jsem se soustředit na podstatu věcí," vysvětluje, "myslím, že je to znamení doby. Ale nechtěl jsem nic pochmurného ani těžkého. Poušť pro mě symbolizuje touhu po klidu, otevřeném prostoru a pomalejším rytmu. Oblečení je také měkčí, duch kolekce je jemnější. “ Výsledkem jsou mini šaty, jemné šaty, oděvy inspirované pánským oblečením a celkově ten druh elegantních, nositelných kousků, které si můžeme jen představit visící v našem moderním pouštním domě plném klidu. 

IMG_1087

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

Celine

Celine si udělala výlet na monacký stadion Louise II, aby vytvořila lookbook a video pro jaro 2021. Kolekce vypadala velmi dobře v souladu s klasickým americkým vzhledem školačky. Od inteligentních námořnických nebo tvídových blejzrů kombinovaných s trenkovými kraťasy, přes potištěné maxi sukně s nadrozměrnými teplákovými bundami. To všechno bylo v duchu Preppy stylu.

IMG_1100

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

Lacoste

Díky kořenům v tenisu a vybavení francouzského národního týmu na olympijských hrách je již více než 50 let archiv Lacoste ve sportovním oblečení bohatý a rozsáhlý. A kreativní ředitelka Louise Trotterová to pro jarní sezónu 2021 plně využila. Od elegantních tenisových svetrů a sukní přes námořní větrovky s roláky až po elegantní běžecké kalhoty. Kolekce byla focena na místech v okolí Paříže, která jsou mimo turistické atrakce.

IMG_1101

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

Louis Vuitton

Vždy se můžete spolehnout na to, že Louis Vuitton uzavře pařížský týden módy. Na podzim představil LV 200 osob oblečeních v historickém oděvu z 15. století až do roku 1950 a na jaře učinil kreativní ředitel domu Nicolas Ghesquière silné prohlášení o budoucnosti módy bez pohlaví. Jaký druh střihu dokáže rozpustit mužský a ženský element? Odpověď vypadala hodně jako siluety z 80. let, kdy se setkává sci-fi s minimalismem. Blejzry doplňovaly skládané chino kalhoty a wide leg kalhoty, které byly velkoryse střižené a někdy sevřené silným páskem.

IMG_1102

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

Miu Miu

Miu Miu předvedla svou jarní nabídku na sportovním stadionu. Prosazuje myšlenku, že jako módní přehlídky, tak sportovní akce jsou „arénou pozorování“.

Celé publikum, bohužel, bylo digitální, ale i tak to byl zážitek: Tři obrovské digitální obrazovky zobrazovaly ženy, které se připojili online z celého světa. Tento sportovní motiv se přenesl do kolekce pro jaro a léto 2021. Kousky byly inspirované dresy, krátké šortky, mini sukně a tenisky byly doplněny kabáty s ragbyovými pruhy.

IMG_1103

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

CHANEL 

V této sezóně vydal dům Chanel video s ukázkami od Ineze van Lamsweerde a Vinoodha Matadina. Film vyzdvihl francouzské herečky nové vlny Romy Schneider, Annu Karinu a Jeanne Moreau.  Chanel jasně ukazuje, že Virginie Viard ( kreativní ředitelka Chanel ) byla inspirována Hollywoodem a kinematografií. „Tato kolekce je poctou.... Gabrielle Chanel a Karl Lagerfeld oblékli tolik hereček pro film i pro skutečný život, “řekla Viard.

“Chtěla jsem, aby to bylo také velmi radostné, barevné a velmi živé. “ Přehlídka byla veselá a rozhodně mladistvá, s tričkami potištěnými písmeny Chanel, černo-bílé šaty hodné starého Hollywoodu, obnošený denim, kožené šortky, růžové kalhoty capri a ikonické tvídové obleky. Prostě všechno to, co by herečka mohla potřebovat pro každou část života ženy.

IMG_1110

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

Dior

Móda a intelektuální kultura se u Diora často setkávají a výjimkou nebyla ani kolekce Maria Grazia Chiuri z jara 2021, která byla vytvořena v době obrovské společenské transformace. Návrhářka, která žije v Římě, se inspirovala eseji „To Cut Is to Think“ z roku 1997, kterou napsal italský kritik umění a kurátor Germano Celant, který na začátku tohoto roku zemřel na COVID-19. "Jazyk řezných struktur, ale také oblečení," napsal Celant. "Je to zásah do tradičních koncepcí reprezentace a vidění těla nebo věci, a tím vytváří nový vjem." Chiuri přinesla kultovní barové bundě zakladatele Christiana Diora „nový pocit“ díky přidání tkaniček, které jí umožňují pevně sevřít, aby se dosáhlo klasické siluety vosího pasu, nebo se nosí volně přes krajkové šaty a nebo s kalhotami se širokými nohavicemi. Podívala se také do osobních šatníků dvou jejích oblíbených ženských autorek - Susan Sontagové a Virginie Woolfové - k jednoduché bílé košili navrhla kabát v žíhaných batikovaných látkách, které  měly prominentní místo v celé kolekci. 

IMG_1111

Zdroj fotografií: Harpersbazaar.com

Která kolekce Vás oslovila nejvíc?

 

Autor: @maria.mihac