Business móda

Business móda

Móda do kanceláře! Vyznáte se?

Móda do kanceláře již dávno není jen pro šedé myšky. Kdysi se v oblibě nosily tlumené a neutrální barvy. Poslední roky se kancelářské mravy zvolnily a barvy se dostaly i do business prostoru. Jaké jsou další pravidla? V dnešním článku vám shrneme základní principy pro business dress code.

Není business jako business

V první řadě je třeba zmínit, že existují různé druhy byznys módy a záleží na typu společnosti, jaký druh zvolí. Typ oblečení může být zmíněn v pracovní smlouvě nebo je součástí firemního kodexu. Známe dva hlavní druhy - business formal a business casual. Už název napovídá, že první typ je přísnější co se módy týče, zatímco ten druhý je uvolněnější a můžete si dovolit více experimentovat s oblečením.

erika 450

Zdroj: www.erikafashion.cz

Business formal

Tento typ módy je přísný a měly byste se řídit jeho pravidy, jinak si koledujete v práci o faux-pas. Co je povoleno, tedy spíše doporučeno? Kostým! V první řadě je to kalhotový, nebo sukňový kostým. Chybu neuděláte ani pokud si obléknete šaty, ale volte pouzdrové. Barvy pro tento styl jsou tlumené, například černá, tmavě modrá, šedá apod. Silonky jsou must-have! Podle formal business code se musí nosit i v létě. Boty volte na mírném podpatku s uzavřenou špičkou. Bižuterii zase decentní a ne levně vypadající. Nuda co? Nůž tento typ formálního oblečení je přísný. Ale pokud si obléknete dobře padnoucí kostým, kvalitní kožené lodičky a doplňky, outfit bude vypadat luxusně.

450 pix formal

Zdroj: Pinterest.com

Business casual

Většina společností dnes volí formu business casual. Má svá pravidla, ale nejsou ani zdaleka tak přísná, jako u business formal. I zde platí, že byste měli volit kalhotový nebo sukňový kostým, doplnit jej však lze i výraznější halenkou, košilí nebo elegantním tričkem. Tento styl by měl být pohodlný, ale zároveň stále elegantní a minimálně provokativní. Sukně nebo šaty by měly sahat po kolena. Povolené jsou také barevnější a vzorované kousky. Boty by měly být elegantní, doporučují se spíše kožené. Špička bot může být otevřena, nosit se smí i balerínky. Jeansy jsou také povoleny, ale pouze v kombinaci se sakem či halenkou. Měly by se nosit jednoduché a klasické jeansy. Roztrhané nebo seprané jeansové kalhoty nepatří do kanceláře. Denim šortky nebo denimové sukně nejsou vhodné. Opět decentní bižuterie. Business casual nemá přesná pravidla a proto ho mohou zaměstnavatelé chápat různě. Nejlepší je zeptat se rovnou na pohovoru.

450 casual

Zdroj: Pinterest.com

 Co je tedy faux pas pro business dress code?

  • průsvitné oděvy
  • krátké sukně
  • hluboké výstřihy
  • levně vypadající bižuterie
  • roztrhané a seprané jeansy
  • extravagance

Ještě pár pojmů na závěr...

  • Dress casual je neformální styl vhodný na oslavu. Ženy mohou nosit nedbalou eleganci a muži sako a jeansy.
  • Semi formal bývá často na večírcích. Dopoledne by si měly ženy obléct pouzdrové šaty a večer "malé černé", nebo koktejlové šaty.
  • Casual styl je vhodný pro volnočasové akce. Patří sem oblečení pro denní nošení jako trička, jeansy i šortky.
  • Smart casual povoluje jeansy v kombinaci se sakem i balerínami.
  • Casual Fridays jsou pátky, kdy mají zaměstnanci povoleno jeansy i trendové oblečení.

 

Tak co? Už se vyznáte v business módě?

 

Autor: Mia, instagram @modnamamka