Christian Dior - Revolucionář ve světě módy!

Christian Dior - Revolucionář ve světě módy!

Měl se stát diplomatem, ale jeho umělecké sklony mu to nedovolily. Vizionář, umělec, módní návrhář. Monsieur Dior. Tak ho přezdívali jeho přátelé. Christian daroval ženám ztracenou ženskost a jeho jméno žije i po jeho smrti. Jaká byla jeho cesta k úspěchu? Poznejte s námi jeho fascinující životní příběh ....

Dior jako diplomat?  

Christian Dior se narodil 21. ledna 1905 v Granville, přímořském městě na severu Francie. Byl druhým z pěti dětí narozených Alexandre Louis Maurice Diorovi, majiteli velmi úspěšného výrobce hnojiv, a jeho manželce Isabelle. Když byl chlapec, Diorova rodina se přestěhovala do Paříže, kde strávil mládí. Ačkoli byl Dior vášnivý uměním a projevil zájem stát se architektem, podrobil se tlaku svého otce a v roce 1925 se zapsal na École des Sciences Politiques, aby zahájil studium politické vědy s tím, že nakonec si najde práci jako diplomat.

7f31f16f67577c0cef036ecbfd4f6187

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Diorova galerie 

Po maturitě v roce 1928 však Dior otevřel malou uměleckou galerii za peníze, které dostal od svého otce, který souhlasil s poskytnutím finanční podpory svému synovi pod podmínkou, že příjmení se neobjeví nad dveřmi galerie. Za několik let, kdy byla otevřena, se Diorova galerie starala o díla významných umělců jako Georges Braque, Pablo Picasso, Jean Cocteau a Max Jacob. Byl však nucen galerii zavřít v roce 1931, což byl rok, který zahrnoval smrt obou jeho starších bratrů i  jeho milované matky  a finanční kolaps podnikání jeho otce.

Dior jako návrhář

Po francouzské kapitulaci Německu v roce 1940 se Dior vrátil do Paříže, kde ho brzy najal návrhář Lucien Lelong. Pracoval i po boku Pierra Balmaina, který se stal jeho přítelem a později konkurentem.  Po zbývající roky války Lelongův návrhářský dům důsledně oblékal ženy nacistů i francouzských spolupracovníků. Ve stejné době pracovala Diorova mladší sestra Catherine pro francouzský odboj. (Byla zajata a poslána do koncentračního tábora, ale přežila; nakonec byla propuštěna v roce 1945.) 

Teprve v roce 1946 s pomocí textilního magnáta Marcela BOUSSAC založil v Paříži svůj módní dům. Za 12 let se mu podařilo rozšířit své podnikatelské aktivity do dalších 15 zemí a zaměstnat více než 2 000 lidí.

88a979237eaa7f0ab0d63b10b76800dd

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Revoluce jménem New Look 

Christian získal u Lelonga -tehdy nejznámějšího pařížského módního návrháře mnoho zkušeností a po válce navrátil ženám jejich ženskost. Slavný New look  Coco Chanel hluboce kritizovala, protože zpátečnicky navrátil korzety. Nebyly to stejné svazovačky jako před válkou, ale tvarovaly ženám vosí pas, a to odporovalo vizi Chanel. 

Dior uvedl New Look v roce 1947. Ve svých módních kreacích zdůrazňoval ženskost. Jeho šaty měli úzká ramena, zúžený pás, zdůrazněné prsa a dlouhou, širokou sukni. New Look znamenal revoluci v dámském odívání a opět udělal z Paříže centrum světové módy. Značka Christian Dior se stala synonymem pro klasickou eleganci, zdůrazňující ženskost a krásu. V roce 1953 se u Diora zaměstnal mladý Francouz Yves Saint Laurent jako jeho asistent.

 6608b510e03c18e205f8f3e7fb2054f9

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Špatné vztahy s rodinou

Diorův život byl poznamenán hektickým životním stylem, neustálými hádkami a konflikty s rodinou pro svou homosexualitu. Špatné vztahy měl zejména se svým bratrem Raymondem, který ho již v dětství tyranizoval zavíráním do tmavého sklepa. Christian měl v oblibě svou neteř, Raymondovu dceru Françoise. Z té se však stala nadšená nacistka a obviňovala Diorovy židovské manažery ze spiknutí proti jejímu strýci. Podle francouzského dědického práva po Diorově smrti, protože neměl děti ani žijících rodičů, měl jeho majetek dědit jeho bratr, ale po hádkách s Raymondem i Françoise se Dior rozhodl svoji rodinu vydědit.

Po Diorově smrti se stal uměleckým ředitelem jeho módního domu Yves Saint Laurent  a zachránil ho před krachem.

674261ce900a07ea1f68ac8171846919

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Zemřel na dovolené 

V roce 1957, několik měsíců poté, co se objevil na obálce časopisu Time, cestoval Dior do Itálie na dovolenou do města Montecatini. Zatímco tam 23. října 1957 utrpěl třetí infarkt, zemřel ve věku 52 let. Pokoj, v němž Dior umřel je dodnes zařízený tak, jako když tam Monsignor Dior vydechl naposledy.

Marcel Boussac, bohatý obchodník a spolumajitel domu Dior poslal své soukromé letadlo do Montecatini, aby přinesl Diorovo tělo zpět do Paříže. Diorova pohřbu se zúčastnilo odhadem 2 500 lidí, včetně všech jeho zaměstnanců a mnoha jeho nejslavnějších klientů. Byl pohřben v Cimetière de Callian ve francouzském Varu. V době jeho smrti Diorův dům vydělával více než 20 milionů dolarů ročně.

 

Dior zemřel, ale jeho odkaz žije dodnes. Jeho silueta New Look je věčná!

 

Autor: @maria.mihac 

Zdroje : https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Dior