Dior představil kolekci na jaro / léto 2022 s prvky 60. let. Barevná geometrie se vrací!

Dior představil kolekci na jaro / léto 2022 s prvky 60. let. Barevná geometrie se vrací!

Na pařížském týdnu módy představila kreativní ředitelka domu Dior Maria Grazia Chiuri módu jako ze 60. let. Modelky se pohybovaly po molu, které připomínalo společenskou hru. Barevné bloky mola se shodovaly s barvou modelů, které se dostanou do prodeje letos na jaře. Proč se módní dům Dior nechal inspirovat právě 60. léty a jaký je odkaz společnosti jeho kreativní ředitelky?

Móda je hra

Poslední roky jsme si mohli všimnout, že móda se vrací zpět. Nejprve jsme tu měli 90. a 80. let v podobě velkých kožených bund, rozšířených kalhot, na tričkách se objevovaly potisky dávných seriálů, jako Přátelé nebo Alf. Pokud patříte k mileniálum, tak tyto seriály máte stále v paměti. Letošní podzim a zima módu opět posunuly. Obrazně řečeno, jako figurka na šachovnici. Právě proto si Maria Grazia Chiuri vybrala molo, které připomíná hru.

Ona sama se vyjádřila takto: "Musíte se zeptat, proč děláte svou práci? Proč se lidé zajímají o módu? Myslím, že musíte přijmout fakt, že móda je hra. Jako všechny hry existuje část, která je vážná a část, která je zábavná. Lidé milují módu, protože jim pomáhá v jejich životech. Lidé se oblékají, aby se v daném okamžiku prezentovali a mohli se díky módě neustále měnit."

Maria se spojila s italskou umělkyní Annou Paparatti, která navrhla scénografii a pozadí konceptuálního pop artu inspirovaného deskovými hrami, který vytvořila v šedesátých letech minulého století.

Dior SS 2022

zdroj fotografie: vogue.com

Z kreativních ředitelů domu Dior se nejvíce proslavili Yves Saint Laurent a John Galliano (právě proto, že vytvořili i vlastní úspěšné značky), ale Maria Grazia si vybrala jako svou inspiraci Marca Bohnana. Byl kreativním ředitelem značky Dior právě v šedesátých letech a zároveň také nejdéle působící. Strávil u Diora skoro 30 let. Maria použila jeho původní návrhy a přetransformovala je do roku 2022. Inspiraci čerpala zejména z jeho kolekce Slim Look z roku 1961.

Dior SS 2022_1

zdroj fotografie: vogue.com

Minisukně a šaty áčkového střihu, barevné kabáty a geometrické vzory typické pro éru 60. let. Představila i sportovní verzi inspirovanou boxem a nezapomněla přitom ani na samotného monsignora Diora, když použila na prošívaných kabátech jeho typický vzor a rovněž už ikonické saka přesně padnoucí na postavu se zúžením v pase. Pokud jde o oblečení a doplňky, barvy napodobují ty, které se nacházely na molu - mandarinkovou, neonově žlutou a limetkově zelenou. V kolekci se přizpůsobila i roku 2022, kdy přidala černou a béžovou barvu, která je mezi ženami nejvíce oblíbená. Celá kolekce se nesla v duchu minimalismu, modely byly na první pohled jednoduché.

Jak samotná Maria shrnula: "Je to něco grafického a čistého, minimálního a pozitivního. Protože si myslím, že musíme ukázat a věřit v optimistický výhled do budoucnosti."

DIOR SS 2022_2

Dior SS 2022_3

Dior SS 2022_4

Dior SS 2022_5

Dior SS 2022_6

zdroj fotografií: vogue.com


Autor: Mária Miháč, @maria.mihac