Jak pečovat o oblečení

Jak pečovat o oblečení

 

Víte, jak se správně starat o svůj oblíbený vlněný svetr nebo novou hedvábnou sukni? Stačí, když budete dodržovat několik pravidel, které vám pomohou udržet vaše prádlo po dlouhou dobu, jako nové.

 

Denim

 

Džínovina obecně je velice odolnou látkou, ale přesto ji časté praní a ždímání opravdu škodí. Když už budete prát džínové kalhoty, bundu či sukni, obracejte je naruby a dávejte je do pračky odděleně od ostatního prádla. Při praní denimu se také vyhněte aviváži. Při jejím použití se mění velikost vlákna, tudíž po vyprání můžou být právě vaše oblíbené džínové kalhoty o něco větší a volnější, než dříve. Praní v ruce by pro denim byla ideální volba, ale pokud se nechcete vzdát pohodlí, podívejte se před praním, zda vaše pračka nedisponuje speciálním programem, který je určen právě na džínovinu. Kalhoty a bundy před praním také zapněte. Neničí se tolik zipy a knoflíky.

 

Denim-2

Zdroj fotografií: Pinterest.com

 

 

Vlna

 

Vlna vyžaduje speciální péči, jemnou a starostlivou, aby se po prvním vyprání ihned nesrazila a  nezplstnatěla. Pokud nemá vaše pračka speciální program určený na praní vlny, do pračky ji raději nedávejte. Vyperte ji v ruce, ale i v tomto případě je velice důležité hlídat teplotu. Ani teplá, ale ani příliš studená voda by ji neudělala dobře. Zvolte tedy vlažnou vodu a speciální prací přípravek, který je určen na daný typ vlákna.

Pro svou citlivost není ani vhodné vlněné oblečení ždímat a různě je v ruce mačkat a přehýbat. Pouze tlakem dlaně opatrně vytlačte přebytečnou vodu. Toto opakujte několikrát za sebou. Do sušičky vlněné kousky také nepatří, proto je rozvěste na sušák do vodorovné polohy a nechte pozvolna doschnout. Vlněné svetry a vůbec - všechny svetry, důkladně složte a uložte do skříně. Nevěste je na ramínka, ty v nich vytlačují nevzhledné důlky.

 

Vlna

Zdroj fotografií: Pinterest.com

 

Hedvábí

 

Pokud budeme mluvit o přírodním hedvábí, získává se z kukel motýla bource morušového. Občas se také můžete setkat s hedvábím divokým. To se liší od toho pravého tím, že je získáváno od jiných druhů bourců, kteří žijí zpravidla v Číně nebo Indii. Stejně jako u všech tkanin je tu i ta levnější alternativa - umělá. Umělé hedvábí se vyrábí z viskózy, polyesteru či polyamidů. Je tedy proto nutné vždy číst visačky, které jsou součástí oděvu. Umělé hedvábí snese pračku při nízkých teplotách, ovšem to přírodní už si žádá citlivější zacházení. Nejlépe ruční praní, pouze ve vlažné vodě se speciálním pracím prostředkem. Neždímat, pouze lehce vysušit pomocí froté ručníku. Pokud je potřeba vyžehlit, dělejte tak na velice nízkou teplotu a ještě v době, kdy je látka stále vlhká.

 

Hedvábí

Zdroj fotografií: Pinterest.com

 

 

 

Bavlna 

 

Jeden z přírodních materiálů, který ve vašem šatníku bude mít největší zastoupení. Od bavlněného trička až po spodní prádlo či povlečení. Pokud chcete vyprat kousek, který je pouze z čisté bavlny a není zde bavlna pouze jako základ příměsi, pak snese i méně šetrné zacházení. Takové věci lze prát až do 60° CV případě příměsí elastanu nebo syntetiky perte maximálně do 40° C. Základem je také třídění na bílé, barevné a tmavé. Vzhledem k tomu, že se bavlna poměrně dost mačká, tak i kromě vysoké teploty snese také žehličku.

 

Bavlna

Zdroj fotografií: Pinterest.com

 

Satén

 

I satén je jednou z luxusních látek, které mohou být jak přírodního, tak umělého původu. Satén je z přírodního hedvábí, ovšem velice často se setkáváme spíše se saténem bavlněným, vlněným či syntetickým. Satén je obecně velice jemný, hladký a lesklý. Velice snadno se odírá a zadrhává. Je proto nutné ho separovat od všech možných nástrah, a to nejen při praní, kdy stačí i to nejmenší zadrhnutí o knoflíky, kamínky či zipy. Hedvábný satén perte výhradně ručně a opět jen ve vlažné vodě. Ostatní druhy saténu můžete prát v pračce, ale rozhodně nedávejte na vyšší teplotu, než 40° C a pro jistotu je ještě dávejte do ochranného pytle. 

 

SaténZdroj fotografií: Pinterest.com

 

 

Kůže a koženka

 

Kožená bunda, kabelka či boty potřebují chemickou ochranu. Nezapomeňte tedy na pravidelnou impregnaci, a to zvlášť pokud kožené věci nosíte v jakémkoli počasí. Kůži totiž časté změny vlhkosti nedělají vůbec dobře, a to platí i pro koženku. Takže deštník vždy s sebou! Pokud ale náhodou zmoknete, nechte po příchodu domů volně uschnout při pokojové teplotě. Ne u topení a rozhodně ne v sušičce. Kožené věci - bunda, kabát nebo kalhoty jsou přesně ten typ oděvu, který raději svěřte při čištění do rukou profesionála. Pokud tuto možnost nemáte a jedná se třeba jen o drobné znečištění, zvolte ruční praní s použitím speciálního pracího prostředku a bez aviváže. Kůži či koženku můžete žehlit, ale vyhněte se příliš vysokým teplotám a oděv vždy raději přežehlete přes jinou tkaninu (vlhký ručník či utěrku).

 

Kůže

Zdroj fotografií: Pinterest.com

 

 

Spodní prádlo

 

Pomyslná třešnička na dortu a naše téma na závěr. Spodní prádlo také potřebuje speciální péči. Podprsenky perte výhradně ručně a v teplejší vodě. Používejte prací gely nebo speciální prací prostředky, vyhněte se aviváži. Bílé prádlo díky ní opravdu rychle získává šedivý nádech. Ihned po vyprání se snažte podprsenku dostat do původního tvaru. Okraje podprsenky rukou narovnejte a upravte. Nikdy neždímejte, nechte pouze volně uschnout a okapat ve vodorovné poloze na sušáku. Kalhotky můžete prát na jemný program v pračce za použití pracího gelu. Opět i v tomto případě vynechejte aviváž. Při ukládání podprsenek nevkládejte košíčky do sebe, ale vrstvěte podprsenky na sebe či za sebou.

 

Poslední rada na závěr: pokud máte oblečení z více druhů vláken a nejste si jisti, jak jej vyprat, vždy se řiďte nejcitlivější složkou.

 

Autor: Nikola Knížková @nikolaknizkova