13 důležitých vitamínů pro naše zdraví

13 důležitých vitamínů pro naše zdraví

Vitamíny jsou organické sloučeniny, které lidé potřebují v malém množství. Většina vitamínů musí pocházet z naší potravy, protože tělo je buď neprodukuje, nebo produkuje jen velmi málo. Poznejte s námi 13 vitamínů, jejich funkci, kde se nacházejí a proč je dobré je konzumovat.


1. Vitamín A

Chemické názvy: retinol, retinal a „čtyři karotenoidy“, včetně beta karotenu.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytný pro zdraví očí.

Nedostatek: Může způsobit noční slepotu a keratomalacii, což způsobí, že jasná přední vrstva oka bude suchá a zakalená.

Dobré zdroje: Patří sem játra, olej z tresčích jater, mrkev, brokolice, sladké brambory, máslo, kel, špenát, dýně, zelená zelenina, některé sýry, vejce, meruňky, meloun a mléko.

2. Vitamín B1

Chemický název: thiamin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro výrobu různých enzymů, které pomáhají štěpit hladinu cukru v krvi.

Nedostatek: Může způsobit nemoc beri-beri a Wernicke-Korsakovův syndrom.

Dobré zdroje: Patří mezi ně kvasnice, vepřové maso, obilná zrna, slunečnicová semínka, hnědá rýže, celozrnné žito, chřest, kapusta, květák, brambory, pomeranče, játra a vejce.

3. Vitamín B2

Chemický název: riboflavin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro růst a vývoj buněk těla a pomáhá metabolizovat jídlo.

Nedostatek: Mezi příznaky patří zánět rtů a praskliny v ústech.

Dobré zdroje: Patří mezi ně chřest, banány, tomel, okra, mangold, tvaroh, mléko, jogurt, maso, vejce, ryby a zelené fazolky.

4. Vitamín B3

Chemické názvy: niacin a niacinamid.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Tělo potřebuje niacin, aby buňky mohly růst a správně fungovat.

Nedostatek: Nízké hladiny mají za následek zdravotní problém zvaný pelagra, který způsobuje průjem, kožní změny a střevní potíže.

Dobré zdroje: Mezi příklady patří kuřecí maso, hovězí maso, tuňák, losos, mléko, vejce, rajčata, listová zelenina, brokolice, mrkev, ořechy a semena, tofu a čočka.

IMG_8427

Zdroj fotografií: Pinterest.com

5. Vitamín B5

Chemický název: kyselina pantothenová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro výrobu energie a hormonů.

Nedostatek: Mezi příznaky patří parestézie 

Dobré zdroje: Patří mezi ně maso, celá zrna, brokolice, avokádo a jogurt.

6. Vitamín B6

Chemické názvy: pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k anémii a periferní neuropatii.

Dobré zdroje: Patří sem cizrna, hovězí játra, banány, dýně a ořechy.

7. Vitamín B7

Chemický název: biotin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Umožňuje tělu metabolizovat bílkoviny, tuky a sacharidy. Přispívá také ke keratinu, strukturnímu proteinu v pokožce, vlasech a nehtech.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit dermatitidu nebo zánět střev.

Dobré zdroje: Patří sem vaječný žloutek, játra, brokolice, špenát a sýr.

8. Vitamín B9

Chemické názvy: kyselina listová a kyselina folinová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro výrobu DNA a RNA.

Nedostatek: Během těhotenství to může ovlivnit nervový systém plodu. Lékaři doporučují doplňky kyseliny listové před a během těhotenství.

Dobré zdroje: Patří sem listová zelenina, hrášek, luštěniny, játra, některé obohacené obilné výrobky a slunečnicová semínka. Několik druhů ovoce má také mírné množství.

9. Vitamín B12

Chemické názvy: kyanokobalamin, hydroxokobalamin a methylkobalamin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro zdravý nervový systém.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k neurologickým problémům a některým typům anémie.

Dobré zdroje: Mezi příklady patří ryby, měkkýši, maso, drůbež, vejce, mléko a další mléčné výrobky, obohacené obiloviny, obohacené sójové výrobky a obohacené nutriční droždí.

Lékaři mohou doporučit, aby lidé s veganskou stravou užívali doplňky B12.

10. Vitamín C

Chemický název: kyselina askorbová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Přispívá k produkci kolagenu, hojení ran a tvorbě kostí. Posiluje také krevní cévy, podporuje imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat železo a působí jako antioxidant.

Nedostatek: Může to mít za následek skorbut, který způsobí krvácení dásní, ztrátu zubů a špatný růst tkání a hojení ran.

Dobré zdroje: Patří sem ovoce a zelenina, ale POZOR vaření ničí vitamin C.

11. Vitamín D

Chemické názvy: ergokalciferol a cholekalciferol.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytná pro zdravou mineralizaci kostí.

Nedostatek: Může způsobit křivici a osteomalaci nebo měknutí kostí.

Dobré zdroje: Vystavení UVB paprskům ze slunce nebo jiných zdrojů způsobuje, že tělo produkuje vitamín D. Vitamín obsahují také mastné ryby, vejce, hovězí játra a houby.

12. Vitamín E

Chemické názvy: tokoferol a tokotrienol.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Jeho antioxidační aktivita pomáhá předcházet oxidačnímu stresu, což je problém, který zvyšuje riziko rozšířeného zánětu a různých nemocí.

Nedostatek: Je to vzácné, ale může to u novorozenců způsobit hemolytickou anémii. Tento stav ničí krevní buňky.

Dobré zdroje: Patří sem pšeničné klíčky, kiwi, mandle, vejce, ořechy, listová zelenina a rostlinné oleje.

13. Vitamín K

Chemické názvy: fylochinon a menachinon.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytná pro srážení krve.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit neobvyklou náchylnost ke krvácení nebo krvácející diatéze.

Dobré zdroje: Patří mezi ně listová zelenina, dýně, fíky a petržel.

 

Všechny vitamíny jsou pro naše tělo důležité. Nezapomínejme je doplňovat a starat se o sebe.

 

Autor: @maria.mihac 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení