5 tipů jak na jarní detox a očistu těla

5 tipů jak na jarní detox a očistu těla

Pojem detox či detoxikace organismu znamená očistu organismu od škodlivých látek. Zvláště začátkem jara se objevují "zázračné" detoxikační diety, po kterých budeme zdravější, štíhlejší a hezčí. Některé detoxikační tipy zaručují posílení imunity, restart organismu a příval energie. V otázce detoxikace organismu bychom se však měli řídit především zdravým selským rozumem. Pokud chceme pevné zdraví, stačí dodržovat několik pravidel, a to nejen na jaře, ale po celý rok. 

Vhodný čas

Detox byste neměli začínat v době svátků. Nejlepší doba je před Velikonocemi, kdy má člověk čas a nic ho neláká. Očistu byste měli držet alespoň dva týdny. Dopřejte si pomalejší, ale o to účinnější detox. Dvou až třídenní pití vody a vynechání stravy vám pouze vyčistí střeva. Detox by měl trvat mnohem déle, abyste dosáhli i buněčnou očistu a zbavili tělo toxinů.

Pitný režim  

V první řadě dbejte na to, abyste v průběhu detoxu pili zvýšené množství tekutin oproti běžnému pitnému režimu. Denně byste tak měli vypít 2-4 litry tekutin, aby tělo odplavilo toxiny. Snažte se omezit kávu, má dehydratační účinky. Vyzkoušejte například oblíbený zelený čaj Matcha. Je plný antioxidantů, vitamínů a minerálních látek.

2709b266e96f1480e8bc6786136cd4d0

Zdroj: Pinterest.com

Detox i pro vaši lednici

Udělejte si pořádek v chladničce a zbavte se jídla, které by vás mohlo lákat a poškodilo by zdravou myšlenku detoxu. Měli byste přejít na nezpracované potraviny, které uvolňují energii a způsobí čištění a regeneraci buněk. Trávení zpracovaného jídla vyžaduje hodně energie, protože tělo je bombardovány konzervanty, přísadami a chemikáliemi. 

Sportem ke zdraví

Netřeba zapomínat, že očista má být přiměřená, nesmí organismus vyčerpávat. Zjednodušeně řečeno, jde o odlehčení trávicího traktu na několik dní, zásobování těla tekutinami a potravinami, které bioaktivně ovlivňují funkce orgánů. Sporty volte pomalejší, klidnější, například jógu, rychlou chůzi a domácí cvičení. Nezačínejte běhat, to si nechte na období po detoxu. Očista těla by měla být i očistou mysli a navodit klid. Tělu pomůžete očistit se, pokud si odepřete alkohol, cigarety a snížíte příjem kofeinu.

9aa4f2a45a9b2236101e774aed38fbe1

Zdroj: Pinterest.com

Chutné nápoje smoothies

Na očistu střev vyzkoušejte populární smoothies. Chutné nápoje připravené z ovoce, zeleniny nebo jejich kombinací a dalších ingrediencí (např. Kokosová voda, mandlové mléko, semena, javorový sirup, bylinky), jsou ve srovnání s tradičními ovocnými nebo zeleninovými šťávami nejen chutnější, ale také výživnější. Obsahují například mnohem více vlákniny než šťávy. Právě vláknina hraje při očistě střev podstatnou roli. Pokud do nich přidáte některé druhy semínek (chia, lněné, konopné), posílíte jejich detoxikační účinek.

5b81c3bb26939174fff0154f24454a17

Zdroj: Pinterest.com

Nezapomínejte na pravidelné a zdravé stravování. Nejen nápoje ze zeleniny a ovoce, ale i teplé jídlo a chutně připravené zeleninové saláty vám dodají energii. Odstraňte všechny potraviny, které mohou působit jako alergeny. Jsou to všechny mléčné výrobky, sója, lepek a obilí, rafinované potraviny jako cukr a bílá mouka, některé druhy masa, vejce, ořechy a škrobová zelenina, což jsou brambory a kukuřice. Postupně zařaďte i obiloviny jako pohanka, jáhly, bulgur a zdravé tuky jako kvalitní olivový olej, avokádo, až později i ořechy a ryby.  

Připravte se na nepříjemné vedlejší účinky. Tělo a mysl se detoxikují společně. Několik dní poté, co začnete detox, očekávejte, že budete cítit únavu, letargii, objeví se bolest hlavy. Časté je také větší pocení, zapáchající dech či střevní potíže. Nežádoucí účinky zmírníte velkým množstvím vody a bylinného čaje. Myslete přitom na to, že tyto vedlejší účinky jsou jen dočasné a v konečném důsledku vám detox přinese jen samá pozitiva.

 

Autor: @maria.mihac