6 ikonických kabelek, do kterých se vyplatí investovat

6 ikonických kabelek, do kterých se vyplatí investovat 

Kabelky, které změnily historii módy a ženy je milují. V dnešním článku vám představíme 6 nejznámějších kabelek světa, které představují společenský status a stojí více než dům běžného smrtelníka. Že jsou dlouhodobou investicí nikdo nepochybuje a jejich cena roste s jejich věkem. Čtěte dál!

Dior 'Lady Dior'

V roce 1995 francouzská první dáma Bernadette Chirac obdarovala princeznu Dianu okouzlující koženou kabelkou od Diora. Taška také představovala šitý čtvercový vzor, který byl údajně inspirován židlemi Napoleona III, které Dior použil při své vůbec první módní přehlídce v roce 1947.

Ačkoli se jednalo o originální dárek na míru pro jednoho z nejslavnějších světových panovníků, posedlost princezny Diany designem brzy upoutala pozornost veřejnosti, která chtěla vlastní verzi. Dior tedy pojmenoval tašku „Lady Dior“ na počest princezny Diany - a kabelky se stejným designem se začaly vyrábět pro všechny.

Obrázok 1

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Hermès 'Birkin'

Je pravděpodobné, že legendu o tašce Hermès „Birkin“ již znáte, ale pro případ, že byste o ní neslyšeli povíme vám ji ješte jednou. V roce 1981 Jane Birkin seděla v letadle a upoutala pozornost svého spolusedícího, který sledoval její boj s nepraktickým příručním zavazadlem.

Ukázalo se, že pozorovatelem vedle ní nebyl nikdo jiný než generální ředitel společnosti Hermès Jean-Louis Dumas, který se Jane Birkin zeptal, jak by vylepšila dámské kabelky. O tři roky později byl uveden model Hermès „Birkin“ a nadále je jedním z nejznámějších stavových symbolů na světě.

Obrázok 2

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Chanel '2,55'

Mademoiselle Gabrielle ‘Coco’ Chanel byla jednou z nejvýznamnějších módních návrhářů vůbec. Díky ní nosíme “malé černé " nebo ikonický tvídový kostým. Její hlavní příspěvek ke kabelkám přišel v roce 1955, kdy vytvořila model Chanel „2,55“ pojmenovaný dle roku jeho vzniku.

Inovace přišla zahrnutím ramenních popruhů. Až do roku 1955 měly ženy na výběr pouze kabelky s vrchní rukojetí nebo nepraktické malé kabelky do ruky. Chanel „2,55“ je dodnes jednou z nejprodávanějších tašek této světoznámé značky.

Obrázok 3

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Louis Vuitton 'Speedy'

Neexistuje snad více ikonická taška než Louis Vuitton „Speedy“, která byla vytvořena pro filmovou hvězdu Audrey Hepburnovou. Příběh začíná když Audrey požádala Vuittona, aby zmenšil její obrovskou cestovní tašku „Keepall“ na něco, co se snáze přenáší jako taška na den, a tak se zrodila „Speedy“.

Jakmile ji Hepburn začala nosit, poptávka po ní vzrostla tak, že ji Louis Vuitton zařadil do běžné výroby. 

Obrázok 4

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Céline 'Luggage'

Předtím, než se z kabelky Céline „Luggage“ stala ikonická taška byla první sezonu málo prodávána a byla vždy snadno dostupná na regálech maloobchodu. Pak si ji ale všimli dvojčata Olsenovy a zrazu z ní byl hit. Přes noc se taška „Luggage“ úplně vyprodala. Když si ji pak chtěli zákazníci pořídit museli se zapsat na šestiměsíční čekací listinu a  platit předem.

Obrázok 5

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Givenchy 'Antigona'

Givenchy ‚Antigona 'je jednou z nedávno vytvořených tašek, kterou vytvořil Riccardo Tisci v roce 2010. Chtěl zachytit vyváženost mužského a ženského designu. Jednoznačně si však zaslouží místo, protože je stále stálým favoritem celebrit. „Antigona“ - robustně působící taška s minimálními detaily  je tak pojmenována po Antigone, bohyni z řecké mytologie, jejíž jméno znamená „neohrožená“.

Obrázok 6

Zdroj fotografie: Pinterest.com

 

Která kabelka vás oslovila nejvíc?

 

Autor: @maria.mihac