Jak správně pečovat o kašmírové svetry

Jak správně pečovat o kašmírové svetry

Kašmírový svetr je opravdu kvalitní a nadčasovou investicí. Pokud se o něj budeš správně starat a pečovat o něj s láskou, ve tvém šatníku vydrží opravdu dlouhá léta. A jak by měla taková péče vypadat? 

Kašmírové svetry

zdroj: pinterest.com

Praní kašmíru

Praní kašmírových svetrů a vlastně čehokoli z kašmíru by mělo probíhat hlavně daleko od pračky, i když je možné, že si koupila kašmírový svetr, který se klidně dá prát v pračce. Prostuduj složení, ale my už nějak automaticky u podobně drahých kousků volíme tuto cestu.

Nejlepším způsobem, jak vyprat kašmír, je ručně s pomocí speciálního mycího přípravku určeného na kašmír, ale skvěle poslouží i jemný dětský šampon.

1. Použij vlažnou vodu. Každý kousek per zvlášť. Začni od toho nejsvětlejšího.

2. Svetr namoč přibližně na 15 minut a jemně pomačkej, aby se mýdlová voda dostala všude.

3. Po vyprání ze svetru vytlač přebytečnou vodu, ale nikdy neždímej velkou silou. Jen tak lehce pomačkávej.

4. Kašmír při sušení rozprostři na velký ručník a opatrně ho sroluj. Tím dojde k odstranění přebytečné vody. Poté ho zase srovnej a nech ve vodorovné poloze uschnout.

Skladování kašmíru a jeho nepřátelé

Nikdy kašmír nevracej do skříně špinavý. Všechny skvrny, pot nebo vlasy přitahují moly a zvyšují pravděpodobnost, že se ve tvém úžasném svetru zabydlí. Ulož si podobné kousky do šuplíku nebo boxu s cedrovými kuličkami. Moli nemají rádi jeho vůni, ale je potřeba je každou sezónu vyměnit. Moli také nemají rádi světlo a hluk. Je dobré si zvyknout, že pravidelně jednou za měsíc otevřeš šuplíky a všechny tvé skvosty pořádně protřepeš. Pokud by bylo venku hezky, můžeš je i vyvětrat. 

Péče o kašmír

zdroj: cedrová sada - bonami.cz, pinterest.com

Kašmírové svetry vždy slož. Pokud by zůstaly na ramínku, rychle se natáhnou a ztratí svůj původní tvar. Rukávy se tak prodlužují a prodlužují a ramenní šev se posouvá níže. Svetr už by ztratil svůj původní střih.

Pokud se ti náhodou stane, že uvidíš někde poblíž létat podobného záškodníka nebo objevíš larvy, nejjednodušší způsob, jak se jich zbavit je vložit svetr do uzavíratelného plastového sáčku a dát ho do mrazáku alespoň na jeden týden. Poté sáček vyndat, nechat na místě s pokojovou teplotou a poté vyprat a nechat důkladně uschnout.

Kašmírové svetry 2

zdroj: pinterest.com