Jak se vyspat do krásy?

Jak se vyspat do krásy?

Kvalitní noční spánek dokáže být pro naše tělo téměř blahodárnou vzpruhou a posilou pro zdraví. Pokud ho dlouhodobě nemáš dostatek, tak kromě únavy se velice brzo můžou dostavit také další zdravotní problémy. Věříme, že tu novou sérii oblíbeného seriálu na Netflixu musíš dokoukat, máme to někdy dost podobně, ale právě s nedostatkem spánku si není radno zahrávat. Zkus několik našich osvědčených triků, které ti pomohou nejen s rychlejším usínám, ale také s kvalitnějším spánkem. Takže teď už budeš rozhodně vstávat plná síly a vyspaná do krásy.

 Spánek

zdroj: pinterest.com

Jak dlouho tedy vlastně spát?

Za normální dobu spánku se považuje rozmezí 6-9 hodin u dospělého jedince. V tomto případě rozhoduje hlavně kvalita spánku, nikoli kvantita. Přesné množství potřebného spánku závisí hlavně na tvých "vnitřních hodinách" (tzv. cirkadiánní rytmus). Podle těchto vnitřních hodin poznáš, jestli si spala dost, anebo by bylo dobré ještě na nějakou dobu ulehnout. Cítíš se unavená, hůře se soustředíš, nebo si třeba přibrala? Přesně tohle mohou být první signály, že je ten pravý čas zamyslet se nad tím, jestli tvé spánkové rituály jsou nastavené tak, aby byly přínosem pro tvém zdraví, a to hlavně:

  • správný spánkový harmonogram
  • ideální místo pro spánek
  • pravidelný pohyb
  • vyvážený jídelníček
  • všechny rušivé elementy daleko od postele (mobil, televize nebo tablet)

Spánek_1

zdroj: pinterest.com

Pokud se snažíš, ale nemůžeš usnout...

Možná tím jediným důvodem, že jsi ráno unavená a trápí tě kruhy pod očima je jen délka usínání. Jestli máš zrovna náročnější období, kdy řešíš spoustu věcí ve škole, v práci nebo s partnerem, s největší pravděpodobností je to právě kvůli tomu. Zkus se alespoň při zachumlání do peřin od všech podobných věcí oprostit. My pro tebe navíc máme pár tipů, které by mohly fungovat a usnadnit ti usínání.

  • Alkohol. Večerní sklenička vína nebude tak úplně na škodu. Celá láhev by už mohla být spánkovou katastrofou. Možná rychleji usneš, ale o kvalitním spánku rozhodně nebude řeč.
  • Modré světlo. Vyhnat tenhle nešvar z našich životů je nemožné, ale zkus telefon zkontrolovat hodinu před spaním. Nastavit si budíka, doladit poslední věci a odložit ho. Pokud ovšem musíš neodkladně vyřídit něco na druhý den, zkus alespoň využít brýle, které blokují modré světlo.
  • To správné místo. Nachystej si před spaním ložnici nebo pokoj, ve kterém spíš. Otevři okna a pusť do místnosti čerstvý vzduch, nastav si správnou teplotu,omez světla a hluk.
  • Malá meditace. Uvolnění svalů, relaxační cvičení, správné dýchání, zklidnění těla i mysli. Nic úplně fyzické náročného, jen takové příjemné naladění na spánek. 
  • Oblíbená kniha. Pár stran z nové knihy příjemně unaví tvé oči i mysl. 
  • Doplňky stravy. Vyvážený jídelníček by vydal na samostatnou kapitolu, a to nejen v případě kvalitního spánku. Všeobecně platí, že před spaním je určitě lepší vyvarovat se těžkému jídlu a zvolit spíše větší přísun bílkovin. Každopádně do své stravy zařaď doplňky stravy v podobě magnézia a zinku. To je totiž kombinace pro lepší regenerační procesy v těle. 

 

Spánek_2

zdroj: pinterest.com