BLOG, Strana 8

Christian Dior - Revolucionář ve světě módy!
Christian Dior - Revolucionář ve světě módy!

Christian Dior - Revolucionář ve světě módy!

Měl se stát diplomatem, ale jeho umělecké sklony mu to nedovolily. Vizionář, umělec, módní návrhář. Monsieur Dior. Tak ho přezdívali jeho přátelé. Christian daroval ženám ztracenou ženskost a jeho jméno žije i po jeho smrti. Jaká byla jeho cesta k úspěchu? Poznejte s námi jeho fascinující životní příběh ....

Dior jako diplomat?  

Christian Dior se narodil 21. ledna 1905 v Granville, přímořském městě na severu Francie. Byl druhým z pěti dětí narozených Alexandre Louis Maurice Diorovi, majiteli velmi úspěšného výrobce hnojiv, a jeho manželce Isabelle. Když byl chlapec, Diorova rodina se přestěhovala do Paříže, kde strávil mládí. Ačkoli byl Dior vášnivý uměním a projevil zájem stát se architektem, podrobil se tlaku svého otce a v roce 1925 se zapsal na École des Sciences Politiques, aby zahájil studium politické vědy s tím, že nakonec si najde práci jako diplomat.

7f31f16f67577c0cef036ecbfd4f6187

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Diorova galerie 

Po maturitě v roce 1928 však Dior otevřel malou uměleckou galerii za peníze, které dostal od svého otce, který souhlasil s poskytnutím finanční podpory svému synovi pod podmínkou, že příjmení se neobjeví nad dveřmi galerie. Za několik let, kdy byla otevřena, se Diorova galerie starala o díla významných umělců jako Georges Braque, Pablo Picasso, Jean Cocteau a Max Jacob. Byl však nucen galerii zavřít v roce 1931, což byl rok, který zahrnoval smrt obou jeho starších bratrů i  jeho milované matky  a finanční kolaps podnikání jeho otce.

Dior jako návrhář

Po francouzské kapitulaci Německu v roce 1940 se Dior vrátil do Paříže, kde ho brzy najal návrhář Lucien Lelong. Pracoval i po boku Pierra Balmaina, který se stal jeho přítelem a později konkurentem.  Po zbývající roky války Lelongův návrhářský dům důsledně oblékal ženy nacistů i francouzských spolupracovníků. Ve stejné době pracovala Diorova mladší sestra Catherine pro francouzský odboj. (Byla zajata a poslána do koncentračního tábora, ale přežila; nakonec byla propuštěna v roce 1945.) 

Teprve v roce 1946 s pomocí textilního magnáta Marcela BOUSSAC založil v Paříži svůj módní dům. Za 12 let se mu podařilo rozšířit své podnikatelské aktivity do dalších 15 zemí a zaměstnat více než 2 000 lidí.

88a979237eaa7f0ab0d63b10b76800dd

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Revoluce jménem New Look 

Christian získal u Lelonga -tehdy nejznámějšího pařížského módního návrháře mnoho zkušeností a po válce navrátil ženám jejich ženskost. Slavný New look  Coco Chanel hluboce kritizovala, protože zpátečnicky navrátil korzety. Nebyly to stejné svazovačky jako před válkou, ale tvarovaly ženám vosí pas, a to odporovalo vizi Chanel. 

Dior uvedl New Look v roce 1947. Ve svých módních kreacích zdůrazňoval ženskost. Jeho šaty měli úzká ramena, zúžený pás, zdůrazněné prsa a dlouhou, širokou sukni. New Look znamenal revoluci v dámském odívání a opět udělal z Paříže centrum světové módy. Značka Christian Dior se stala synonymem pro klasickou eleganci, zdůrazňující ženskost a krásu. V roce 1953 se u Diora zaměstnal mladý Francouz Yves Saint Laurent jako jeho asistent.

 6608b510e03c18e205f8f3e7fb2054f9

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Špatné vztahy s rodinou

Diorův život byl poznamenán hektickým životním stylem, neustálými hádkami a konflikty s rodinou pro svou homosexualitu. Špatné vztahy měl zejména se svým bratrem Raymondem, který ho již v dětství tyranizoval zavíráním do tmavého sklepa. Christian měl v oblibě svou neteř, Raymondovu dceru Françoise. Z té se však stala nadšená nacistka a obviňovala Diorovy židovské manažery ze spiknutí proti jejímu strýci. Podle francouzského dědického práva po Diorově smrti, protože neměl děti ani žijících rodičů, měl jeho majetek dědit jeho bratr, ale po hádkách s Raymondem i Françoise se Dior rozhodl svoji rodinu vydědit.

Po Diorově smrti se stal uměleckým ředitelem jeho módního domu Yves Saint Laurent  a zachránil ho před krachem.

674261ce900a07ea1f68ac8171846919

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Zemřel na dovolené 

V roce 1957, několik měsíců poté, co se objevil na obálce časopisu Time, cestoval Dior do Itálie na dovolenou do města Montecatini. Zatímco tam 23. října 1957 utrpěl třetí infarkt, zemřel ve věku 52 let. Pokoj, v němž Dior umřel je dodnes zařízený tak, jako když tam Monsignor Dior vydechl naposledy.

Marcel Boussac, bohatý obchodník a spolumajitel domu Dior poslal své soukromé letadlo do Montecatini, aby přinesl Diorovo tělo zpět do Paříže. Diorova pohřbu se zúčastnilo odhadem 2 500 lidí, včetně všech jeho zaměstnanců a mnoha jeho nejslavnějších klientů. Byl pohřben v Cimetière de Callian ve francouzském Varu. V době jeho smrti Diorův dům vydělával více než 20 milionů dolarů ročně.

 

Dior zemřel, ale jeho odkaz žije dodnes. Jeho silueta New Look je věčná!

 

Autor: @maria.mihac 

Zdroje : https://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Dior 

Číst článek
4 typy jeansů, které jsou módním trendem v roce 2021
4 typy jeansů, které jsou módním trendem v roce 2021

4 typy jeansů, které jsou módním trendem v roce 2021

Bootcut jeans 

Bootcut je střih, který se od kolen směrem dolů mírně rozšiřuje. Hodí se nejen pro majitelky širších stehen, ale i pro ty, které mají silnější lýtka. Díky tomu, že jsou džíny ve spodní části volnější, působí postava symetričtěji. „Bootcuty" jsou opravdu lichotivé, a to i pro dámy s plnějšími křivkami. Lehce rozšířený střih totiž vytváří dojem delších nohou a zvýrazní zadeček.

jean-trends-spring-2021-290146-1605557508039-image.500x0c (1)

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Vintage jeans

Tyto džíny s vysokým pasem, inspirované vintage stylem budou v ulicích budou v roce 2021 hitem. Rovný střih, připomínající mom jeans s vysokým pasem jsou skvělé jen tak s bílým tričkem a neonovým oversize sakem. Moderní a elegantní.

jean-trends-spring-2021-290146-1605557506697-image.500x0c

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Roztrhané jeans

Jsou již klasikou, ale ani tento rok se jim nevyhneme. Roztrhaný a zničený look doplňte bílými teniskami a crop topem.

 jean-trends-spring-2021-290146-1618782208405-main.1200x0c (1)

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Wide leg jeans

Tento módní trend 90.tých let je zpět. Pomůže Vám úspěšně zakrýt nedostatky, ale pozor! Délka kalhot by měla sahat až na zem, jinak Vám přidají kila navíc a zkrátí nohy.

b975ef6b674ff76dff477181c9158065

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Které jeansy Vás zaujaly nejvíce? Všechny tyto typy jeansů naleznete u nás na e-shopu Erikafashion.cz :) 

unnamed (6)

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

 

Autor: @maria.mihac 

Číst článek
Trendy jarní bundy
Trendy jarní bundy

Trendy jarní bundy

 

Teploměr nám na chvilku ukazoval příjemné jarní teploty. Nenechte se ale zmást. Na to pravé jaro si budeme muset ještě chvilku počkat. Pokud jste se již pustila do třídění šatníku a tu zimní část plnou kabátů a teplých péřovek, chcete konečně schovat, tak v té jarní by letos měly být v popředí prošívané bundy a vesty, klasický trenchcoat, oversize saka a hlavně košilové bundy. Našli jsme pro vás několik kousků, které vám budou tuto sezónu dělat příjemnou společnost. 

Shacket

Trochu košile - trochu bunda. Dokonalá jarní vrstva do mrazivého rána a dlouhých večerů. Nebojte se přehodit ji přes basic bílé tričko, košili nebo květinové šaty.

 Shakets

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

Prošívané bundy

Zimní puffer kabát nebo bunda, ale v odlehčené verzi. Zkuste sáhnout v tomto případě nejen po dlouhé či kratší variantě, ale také prošívané vestě.

Prošívané bundy

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz 

Kůže a koženka

Koženou bundu, sako nebo křivák asi jen tak nic nepřekoná. Klasika! Bude vždy vypadat skvěle v kombinaci s oblíbenými džíny, ale i s romantickými šaty. Je jen na vás, jakou budete mít zrovna náladu.

 Koženka

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz 

Trocha tepla

Aprílové počasí je nevyzpytatelné, a tak se stane, že některé dny je potřeba něco, co nás stále dokáže zahřát a ještě ochránit před deštěm nebo sněhem. Camel barva je barvou nadčasovou. Jen těžko si vybavíte jinou ve spojitosti s klasickým trenčkotem. Každopádně my bychom se nebáli i výraznějších barev pro jarní sezónu.

 Kabáty

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz 

Denim on denim

Zkuste k tradiční truckerce pořídit i další denimový kousek. Indigo barva, delší střih. Možná se vám bude zdát lehce neforemná, ale jednoduše ji tak doladíte s více neformálními a svěžími kousky.

Denim on denim

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz 

Autor: Nikola Knížková @nikolaknizkova

 

Číst článek
Kraťasy a sako jsou skvělá letní dvojka!
Kraťasy a sako jsou skvělá letní dvojka!

Kraťasy a sako jsou skvělá letní dvojka!

Teplota stoupá, kalhoty se zkracují a sety sako a kraťasy jsou aktuálním tématem fashionistek. Sako je nezaměnitelným kouskem v dámském šatníku a ani v květnu byste na něj neměli zapomenout. Pokud nejste sukňový typ, vyzkoušejte kraťasy. Vybrali jsme pro Vás 5 looků, které se stanou trendem tohoto léta.

Elegantní minimal

Nude barvy a jednoduchost nikdy nevyjdou z módy. Klasické dvouřadé sako a kraťasy s vyšším pasem jsou znakem elegance už léta a tento look prostě milujeme! Nezapomeňte na světlé barvy, které jsou v létě ideální.

unnamed (9)

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Barva roku? 

Žlutá je barvou roku a tak proč ji nezkusit? Když nejste na žlutou vyzkoušejte růžovou, neonově zelenou nebo zářivě oranžovou. Hlavně dodejte outfitům veselé barvy. Kombinujte je s bílou, nebo vyzkoušejte populární color blocking a ke žlutému setu přidejte neonově růžový top.

unnamed (10)

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Jeansová klasika 

Jeansové kraťasy nás asi nikdy neopustí a přidat k nim sako je prostě dokonalý letní chic look. Tenisky nebo sandálky? Můžete k této oblíbené letní kombinaci nosit obojí a vždy zabodujete.

 unnamed (8)

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Károvaný set je hitem léta 2021

Káro je většinou symbolem podzimu, ale tento rok se dostalo i do teplejšího počasí. Je však veselejší, barevnější a stylové!  Károvaný set je elegantní klasika, která miluje bílé tenisky na vyšší podrážce, nebo trendy tkaničkové sandálky.

unnamed (12)

Zdroj fotografie: Erikafashion.cz

Trendy cyklistické kraťasy a sako

Cyklistické kraťasy známe už z minulého léta, ale ani tento rok na nich nezapomeneme. V kombinaci s prodlouženým sakem, stále trendy Uggly shoes a ledvinkou vytvářejí dokonalou letní kombinaci.

unnamed (11)

Zdroj fotografie: Pinterest.com 

Který trend se Vám líbí nejvíce? 

 

Autor: @maria.mihac 

Číst článek
13 důležitých vitamínů pro naše zdraví
13 důležitých vitamínů pro naše zdraví

13 důležitých vitamínů pro naše zdraví

Vitamíny jsou organické sloučeniny, které lidé potřebují v malém množství. Většina vitamínů musí pocházet z naší potravy, protože tělo je buď neprodukuje, nebo produkuje jen velmi málo. Poznejte s námi 13 vitamínů, jejich funkci, kde se nacházejí a proč je dobré je konzumovat.


1. Vitamín A

Chemické názvy: retinol, retinal a „čtyři karotenoidy“, včetně beta karotenu.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytný pro zdraví očí.

Nedostatek: Může způsobit noční slepotu a keratomalacii, což způsobí, že jasná přední vrstva oka bude suchá a zakalená.

Dobré zdroje: Patří sem játra, olej z tresčích jater, mrkev, brokolice, sladké brambory, máslo, kel, špenát, dýně, zelená zelenina, některé sýry, vejce, meruňky, meloun a mléko.

2. Vitamín B1

Chemický název: thiamin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro výrobu různých enzymů, které pomáhají štěpit hladinu cukru v krvi.

Nedostatek: Může způsobit nemoc beri-beri a Wernicke-Korsakovův syndrom.

Dobré zdroje: Patří mezi ně kvasnice, vepřové maso, obilná zrna, slunečnicová semínka, hnědá rýže, celozrnné žito, chřest, kapusta, květák, brambory, pomeranče, játra a vejce.

3. Vitamín B2

Chemický název: riboflavin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro růst a vývoj buněk těla a pomáhá metabolizovat jídlo.

Nedostatek: Mezi příznaky patří zánět rtů a praskliny v ústech.

Dobré zdroje: Patří mezi ně chřest, banány, tomel, okra, mangold, tvaroh, mléko, jogurt, maso, vejce, ryby a zelené fazolky.

4. Vitamín B3

Chemické názvy: niacin a niacinamid.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Tělo potřebuje niacin, aby buňky mohly růst a správně fungovat.

Nedostatek: Nízké hladiny mají za následek zdravotní problém zvaný pelagra, který způsobuje průjem, kožní změny a střevní potíže.

Dobré zdroje: Mezi příklady patří kuřecí maso, hovězí maso, tuňák, losos, mléko, vejce, rajčata, listová zelenina, brokolice, mrkev, ořechy a semena, tofu a čočka.

IMG_8427

Zdroj fotografií: Pinterest.com

5. Vitamín B5

Chemický název: kyselina pantothenová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro výrobu energie a hormonů.

Nedostatek: Mezi příznaky patří parestézie 

Dobré zdroje: Patří mezi ně maso, celá zrna, brokolice, avokádo a jogurt.

6. Vitamín B6

Chemické názvy: pyridoxin, pyridoxamin a pyridoxal.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro tvorbu červených krvinek.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k anémii a periferní neuropatii.

Dobré zdroje: Patří sem cizrna, hovězí játra, banány, dýně a ořechy.

7. Vitamín B7

Chemický název: biotin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Umožňuje tělu metabolizovat bílkoviny, tuky a sacharidy. Přispívá také ke keratinu, strukturnímu proteinu v pokožce, vlasech a nehtech.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit dermatitidu nebo zánět střev.

Dobré zdroje: Patří sem vaječný žloutek, játra, brokolice, špenát a sýr.

8. Vitamín B9

Chemické názvy: kyselina listová a kyselina folinová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytný pro výrobu DNA a RNA.

Nedostatek: Během těhotenství to může ovlivnit nervový systém plodu. Lékaři doporučují doplňky kyseliny listové před a během těhotenství.

Dobré zdroje: Patří sem listová zelenina, hrášek, luštěniny, játra, některé obohacené obilné výrobky a slunečnicová semínka. Několik druhů ovoce má také mírné množství.

9. Vitamín B12

Chemické názvy: kyanokobalamin, hydroxokobalamin a methylkobalamin.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Je nezbytná pro zdravý nervový systém.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou vést k neurologickým problémům a některým typům anémie.

Dobré zdroje: Mezi příklady patří ryby, měkkýši, maso, drůbež, vejce, mléko a další mléčné výrobky, obohacené obiloviny, obohacené sójové výrobky a obohacené nutriční droždí.

Lékaři mohou doporučit, aby lidé s veganskou stravou užívali doplňky B12.

10. Vitamín C

Chemický název: kyselina askorbová.

Je rozpustný ve vodě.

Funkce: Přispívá k produkci kolagenu, hojení ran a tvorbě kostí. Posiluje také krevní cévy, podporuje imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat železo a působí jako antioxidant.

Nedostatek: Může to mít za následek skorbut, který způsobí krvácení dásní, ztrátu zubů a špatný růst tkání a hojení ran.

Dobré zdroje: Patří sem ovoce a zelenina, ale POZOR vaření ničí vitamin C.

11. Vitamín D

Chemické názvy: ergokalciferol a cholekalciferol.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytná pro zdravou mineralizaci kostí.

Nedostatek: Může způsobit křivici a osteomalaci nebo měknutí kostí.

Dobré zdroje: Vystavení UVB paprskům ze slunce nebo jiných zdrojů způsobuje, že tělo produkuje vitamín D. Vitamín obsahují také mastné ryby, vejce, hovězí játra a houby.

12. Vitamín E

Chemické názvy: tokoferol a tokotrienol.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Jeho antioxidační aktivita pomáhá předcházet oxidačnímu stresu, což je problém, který zvyšuje riziko rozšířeného zánětu a různých nemocí.

Nedostatek: Je to vzácné, ale může to u novorozenců způsobit hemolytickou anémii. Tento stav ničí krevní buňky.

Dobré zdroje: Patří sem pšeničné klíčky, kiwi, mandle, vejce, ořechy, listová zelenina a rostlinné oleje.

13. Vitamín K

Chemické názvy: fylochinon a menachinon.

Je rozpustný v tucích.

Funkce: Je nezbytná pro srážení krve.

Nedostatek: Nízké hladiny mohou způsobit neobvyklou náchylnost ke krvácení nebo krvácející diatéze.

Dobré zdroje: Patří mezi ně listová zelenina, dýně, fíky a petržel.

 

Všechny vitamíny jsou pro naše tělo důležité. Nezapomínejme je doplňovat a starat se o sebe.

 

Autor: @maria.mihac 

Číst článek
Široké kalhoty a zvony. Jak nosit tento trend?
Široké kalhoty a zvony. Jak nosit tento trend?

Široké kalhoty a zvony. Jak nosit tento trend?

 

Existují jen dvě možnosti. Buď je milujete nebo nenávidíte. Nic mezi tím. Řeč je o zvonových kalhotách, tzv. zvonáčích a širokých nohavicích. Trend, který tu byl před mnoha lety a ještě dlouho bude. 

 

V postupných vlnách se vrací i do aktuální sezóny, a to se netýká pouze zvonových kalhot, ale celkově širších střihů, které zajistí především pohodlí. 

 

Široké kalhoty - runway

Zdroj fotografií: Pinterest.com 

 

Dlouhé měsíce strávené doma se promítly nejen do našich životů, ale každé oblasti, výjimkou není ani móda. Světoví návrháři všech módních domů vkládají do svých kolekcí větší touhu po volnosti a pohodlí. Hlavním znakem jsou právě široké kalhoty.

 

My jsme tedy tým, který je miluje a upřímně, místo v našem šatníku měly vždy, bez ohledu na trendy. Jak vybrat ty správné, s čím je kombinovat a proč se jich nebát?

 Široké kalhoty - erikafashion

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

 

Nohy až do nebes

Zvonáče jsou jedním ze střihů, který sluší téměř každé postavě. Dokáží vyčarovat nejen ženské křivky, opticky vyvážit postavu, ale hlavně prodloužit nohy. 

Pokud zvolíte střih, který bude širší po celé délce nohavic, nezapomeňte na to, že úplně lichotit vaší postavě nebude. Zkuste tedy upozornit na jinou část těla. Sáhněte po úzkém topu, vypasovaném saku či koženém křiváku. 

 1. Široké kalhoty

Zdroj fotografií: Pinterest.com 

 

Správné boty

I když k podobnému střihu budou vždy sedět hlavně boty na vysokém podpatku či platformě, nemusíte se vyhýbat ani teniskám.

 2. Široké kalhoty

Zdroj fotografií: Pinterest.com 

 

Jaro ve vzduchu

Klasické bílé triko a oversize sako udělají z vašeho outfitu tu správnou kombinaci, pokud se chystáte do práce, anebo do města. Do přírody zvolte mikinu a prošívanou bundu. Teď už nemůžete váhat!

 

3. Široké kalhotyjpeg

Zdroj fotografií: Pinterest.com  

 

 

Autor: Nikola Knížková @nikolaknizkova

 

Číst článek
Jarní color blocking. Znáte dokonalé jarní kombinace?
Jarní color blocking. Znáte dokonalé jarní kombinace?

Jarní color blocking. Znáte dokonalé jarní kombinace? 

Barvy duhy okamžitě upoutají pozornost, ale také staví mnoho módních návrhářů do obtížné pozice. Jak kombinovat jasné a výrazné barvy? Jak uchopit trend blokování barev, aniž byste vypadali jako blázen? Na první pohled se všechny tyto otázky zdají být neřešitelné a mnoho dívek a žen se často vyhýbá trendu blokování barev, aby nedocházelo k módním fax-pas. Móda miluje smělost, kreativitu a experimenty. Toto jaro je míchání barev stále trendy, pojďme se podívat jaké to jsou! 

Co je to color blocking?

Nejdříve si pojďme popsat co to ten color blocking vlastně je. Název tohoto módního trendu je nyní všude, od akcí na červeném koberci a módních editoriálů přes pouliční styl až po naše oblíbené obchody. Hlavním principem trendu blokování barev je kombinace různých barev a odstínů. Můžete vytvořit skromnější barevný pár se dvěma odstíny stejné rodiny barev nebo divočejší a vyzkoušet tři nebo více nápadných odstínů.

Nejjednodušším řešením je řídit se pravidlem „barevného kola“. Barvy jsou ve spektru umístěny na základě organického přechodu z jednoho do druhého. Barvy, které leží vedle sebe na kole, budou nejlepší volbou pro vytvoření spojení blokujícího barvy. Například červená vypadá nejodvážnější s oranžovou nebo fialovou (nebo růžovou), žlutá se hodí ke světle zelené nebo hořčici, zatímco tyrkysová s modrou nebo zelenou.

Pastelové jaro 

Pastelové barvy jsou již stálicí jara. Nějak si ani neumíme představit jarní outfity bez jemných odstínů růžové, fialové nebo nebesky modré. Tento rok se barvy dostaly i do jednotlivých kousků, můžete tak najít vícebarevné kousky. Například mikinu s barevnými bloky, dvoubarevné sako, kárované barevné kabáty apod. Více méně je jen na Vás jaké barvy si vyberete. Momentálně jsou trendy kombinace mentolová s pastelovou fialovou, růžová se žlutou, nebo nebesky modrou. S pastelovými barvami krásně vyniknou i béžové a smetanovo-bílé odstíny. 

IMG_8414

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Zelená je tráva ...

Letos se na módní přehlídky dostala i výrazná zelená barva. Návrháři  s ní nešetřili a možná dobře tak. Je to pozitivní barva a v kombinaci s nude béžovou vynikne výborně. Krásný jarní color blocking! Do jara 2021 se protlačila i magenta. Tmavě růžová vynikne právě se zmíněnou zelenou. Tato kombinace je odvážná, ale budete s ní chic jako z přehlídkového mola.

IMG_8415

Zdroj fotografií: Pinterest.com

Duhové kabátky

Toto jaro jsou novinkou duhové kabátky. Batika je moderní, už jsme si pomalu zvykli na batikované teplákové soupravy a nyní přišli i strukturované vícebarevné kabáty, které nápadně připomínají batiku. Tyto vícebarevné kabáty za vás vyřeší problém color blockingu, protože stačí jeden kousek a máte minimálně dvě barvy na sobě. A nemusíte tak přemýšlet nad kombinacemi. Stačí barevně sladit outfit. Jsou veselé a ideální na jaro. Další novinkou jsou i kárované kabátky v různých pastelových barvách, které můžete kombinovat například s nyní tolik ta oblíbenou teplákovou soupravou v jiné pastelové barvě. 

IMG_8404

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

 

Tak co? Které barvě dáte zelenou?

 

Autor: @maria.mihac 

Číst článek
Trendy jarní bundy
Trendy jarní bundy

Trendy jarní bundy

 

Teploměr nám na chvilku ukazoval příjemné jarní teploty. Nenechte se ale zmást. Na to pravé jaro si budeme muset ještě chvilku počkat. Pokud jste se již pustila do třídění šatníku a tu zimní část plnou kabátů a teplých péřovek, chcete konečně schovat, tak v té jarní by letos měly být v popředí prošívané bundy a vesty, klasický trenchcoat, oversize saka a hlavně košilové bundy. Našli jsme pro vás několik kousků, které vám budou tuto sezónu dělat příjemnou společnost. 

Shacket

Trochu košile - trochu bunda. Dokonalá jarní vrstva do mrazivého rána a dlouhých večerů. Nebojte se přehodit ji přes basic bílé tričko, košili nebo květinové šaty.

 Shakets

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

Prošívané bundy

Zimní puffer kabát nebo bunda, ale v odlehčené verzi. Zkuste sáhnout v tomto případě nejen po dlouhé či kratší variantě, ale také prošívané vestě.

 Prošívané bundy

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

Kůže a koženka

Koženou bundu, sako nebo křivák asi jen tak nic nepřekoná. Klasika! Bude vždy vypadat skvěle v kombinaci s oblíbenými džínami, ale i s romantickými šaty. Je jen na vás, jakou budete mít zrovna náladu.

 Koženka

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

Trocha tepla

Aprílové počasí je nevyzpytatelné, a tak se stane, že některé dny je potřeba něco, co nás stále dokáže zahřát a ještě ochránit před deštěm nebo sněhem. Camel barva je barvou nadčasovou. Jen těžko si vybavíte jinou ve spojitosti s klasickým trenčkotem. Každopádně my bychom se nebáli i výraznějších barev pro jarní sezónu.

Kabáty

Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

Denim on denim

Zkuste k tradiční truckerce pořídit i další denimový kousek. Indigo barva, delší střih. Možná se vám bude zdát lehce neforemná, ale jednoduše ji tak doladíte s více neformálními a svěžími kousky.

Denim on denim

 Zdroj fotografií: Erikafashion.cz

 

Autor: Nikola Knížková @nikolaknizkova

Číst článek
Ponožky v sandálech?! 6 tipů jak je nosit a vypadat stylově
Ponožky v sandálech?! 6 tipů jak je nosit a vypadat stylově

Ponožky v sandálech?! 6 tipů jak je nosit a vypadat stylově

Stejně jako kočičí podpatky, ledvinky nebo kroksy i párování ponožek a sandálů se pomalu dostalo do módy. Nyní je tato kombinace ztělesněním pohodlí. Kdysi móda našich turistických tatínků, teď se dostává i k mladším generacím. Přehlídkové mola SS20 odrážely tento trend, do akce ponožky v sandálech se zapojili všichni od Burberry po Fendi a Gucci. Ponožky - ať už jsou ručně pletené, vázankové, šachovnicové nebo pruhované, nebojte se je nosit a vyjít z vaší komfortní zóny. Podívejte se jak se ponožky dají kombinovat stylově.

gigi-hadid-attends-the-wardrobe-nyc-launch-of-release-04-news-photo-1162649167-1563959252

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Gigi Hadid spojila své sandály Valentino Birkenstock s černými ponožkami, cyklistickými kraťasy a džínovinou, což dokazuje, že existuje příležitostný způsob, jak tento trend nosit.

Bright-yellow-socks-with-Mai-Piu-Senza-strappy-sandals-trend-the-kooples-tuxedo-dress-balenciaga-2017-sunglasses-conceptual-editorial-outfit-ideas-thefashioncuisine-1

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Vše, co potřebujete, je otevřená mysl, pár jasných ponožek a elegantní boty. Třeba páskové sandály k těmto zářivě žlutým ponožkám?… klasika se změnila v excentrický výraz. Vždy byste však měli mít na paměti, že klíčem k tomuto trendu je věnovat pozornost celkovému vzhledu. 

gilda-ambrosio-is-seen-outside-versace-during-the-milan-news-photo-1156171424-1563961364

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Co tak atletický nádech tohoto stylu výběrem sportovních ponožek s úzkými štíhlými stilettos? Nezapomeňte přidat pár trendů jako oversize sako a crop top.

guest-wearing-net-socks-is-seen-outside-miu-miu-during-news-photo-1044999552-1563961852

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Co tak klasika? Spojení kancelářské módy se stylem ponožek může být zajímavé. Vyzkoušejte lodičky s podkolenkami a kombinujte se sukní střední délky.

unnamed (4)_1

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Gucci zabodoval, když na přehlídkových molech vytáhl podkolenky s jeho logem. Sarah Jessica Parker ví jak tento trend zužitkovat. Co říkáte?

unnamed (3)_1

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Když se přece jen necítíte na ponožky v sandálech můžete vyzkoušet barevné punčochy a vytvořit tak nápadný color blocking.

 

Tak co? Který look Vás oslovil, pokud vůbec?

 

Autor: @maria.mihac 

Číst článek
Odhalte fascinující život slavné Coco Chanel
Odhalte fascinující život slavné Coco Chanel

Odhalte fascinující život slavné Coco Chanel

Coco nepochybně vytvořila tolik ikonických módních trendů, jako málokdo. Například little black dress, ikonický tvídový kostým Chanel, dlouhé perlové náhrdelníky, mašle, zavedla štíhlou dámskou siluetu. Ženy začaly kvůli ní hubnout, aby si mohly dovolit nosit její módu. Osvobodila ženy od korzetů a přinesla do módy více volnosti. Vytvořila parfém, který se prodává dodnes Chanel No.5. Dokonce, když jí na jihu Francie opálilo slunce pokožku, ženy ji začaly kopírovat i v tomto směru. Ona se později slunci bránila a propagovala pokožku bez opálení. Jaký byl život Coco Chanel?

Coco Chanel neměla lehký život

Coco se nenarodila do bohaté rodiny, dětství prožila v sirotčinci a tam, kde byla se vypracovala sama. Možná s pomocí pár vlivných přátel, ale i tak, je obdivuhodné, kolik síly a námahy ji stálo vypracovat tak úspěšný podnik a zaměstnávat tisíce lidí. A za tím vším stály jen dvě vlastnosti: její cílevědomost a síla.

V 18 letech odešla Gabrielle Chanel ze sirotčince a začala pracovat jako asistentka prodeje v obchodě Maison Grampayre v Moulins. Současně pracovala jako zpěvačka v kavárně. Právě tam zpívala jednu z jejích oblíbených písní "Qui qu'a vu Coco?" a zřejmě podle ní získala svou legendární přezdívku Coco.

Právě jako zpěvačka v Moulins měla možnost poznat se s předními představiteli módy, jako například s Étiennem de Balsan, synem podnikatele v textilním průmyslu, který jí pozval, aby se přestěhovala do zámku v Royallieu. Po šestiletém vztahu se Étienne stal nejen romantickým partnerem, ale také jejím prvním finančníkem.

4f9cf07a7ba629cf4dacfa0e65726786

Zdroj fotografie: Pinterest.com

Coco začala s uměleckou tvorbou klobouků

Coco se nejprve věnovala výrobě klobouků. Ženy ve společnosti šlechtické rodiny de Balsan si začali brzy všímat její umělecké pokrývky hlavy. Její výtvory se rychle staly velmi vyhledávanými a přiměly ji přestěhovat se do Paříže v roce 1908 a poté do Deauville v roce 1914, aby si otevřela první obchod. Krátce po otevření jejího prvního obchodu došlo v roce 1916 k otevření módního showroomu v Biarritzu. Její rychlý nástup na výsluní byl způsoben kontrastní povahou jejích návrhů s tehdejší populární módou, která byla stále úzce spjata s tradičními a pomalu zastaralými kousky: korzetem a krinolínou.

Právě ty se stále více se považovaly za nezdravé. A hlavně ženám, které postupně začaly nahrazovat mužské povolání byly korzety a krinolíny při výkonu práce obtíží. Chanel tak proti proudu tehdejší módy začala nabízet sportovní siluety s jednoduchými a měkkými liniemi, které odpovídaly tomu, co se stalo novým trendem počátku století.

Ženy začaly hubnout aby si mohli dovolit modely značky Chanel. Nová silueta obsahovala i krátké vlasy a sportovní a praktický styling. Pohrávala si s prvky pánské módy a jejich zakomponováním do lady-stylu. K tomu patřilo i pyžamo převzaté z mužského šatníku. V roce 1916 angažovala svou krásnou sestřenici Adrienne jako modelku, aby předvedla svůj progresivní androgynní styl před očima aristokratické smetánky ještě pokryté korzety a frigidními obleky.

Velký úspěch se dostavil a Coco obsadila hlavní město módy

Počínaje rokem 1921, Coco obsadila na několik let luxusní adresu na rue Cambon č. 27, 29 a 31. (Nedaleko hotelu Ritz, kde bydlela.) Je to již mýtická adresa, na níž se vyskytuje dům Chanel dodnes. V té době již vlastnila mimo jiné továrny na látky v Normandii a fúzovala se značkou "Bourjois" aby spolu obchodně šířily slavné parfémy. Její vztahy s muži jí poskytly inspiraci na tvorbu modelů, například ve slovanském looku díky její milostnému vztahu s velkovévodou Dmitrijem Pavloviče Romanovem, bratrancem posledního ruského cara v exilu. Tento její milenec inspiroval i tvar flakonu parfému Chanel N ° 5 v podobě tehdejší láhve ruské vodky.

V roce 1927 si dala postavit dům v Roquebrune-Cap-Martin, který nazvala La Pausa. Přijímala v něm vévody z Westminsteru, Jeana Cocteaua, Pierre Reverdyho, Paula Iribe, Salvadora Dalího, Luchina Viscontiho. Část domu znovu postavili a umístili v "Dallas Museum of Arts".

745f0154db67b61ff2b5a124d61c3c73

Zdroj fotografie: Pinterest.com

 

Coco měla milenecký vztah s nacistickým důstojníkem 

Během druhé světové války bydlela v hotelu Ritz spolu s milencem Hansem Gunther von Dincklage, důstojníkem tajné služby SS. Ritz byl obsazen velením SS a tajnou službou Třetí říše. Měli spolu milenecký vztah, během kterého se Chanel pustila do organizování rozhovorů o separátním míru mezi Třetí říší a Velkou Británií. Operace s kódem "Modelhut" neuspěla. Chanel doufala, že její staré vztahy s Winstonem Churchillem navázané přes vévody z Westminsteru dopomohou k sjednání separátního míru. 

V září 1944, Coco Chanel šla před "očistnou komisi", brzy ale byla propuštěna bez obvinění. Krátkou dobu byla i ve vězení. Rozhodla se tedy uprchnout do Švýcarska. Pobývala v Lausanne na břehu jezera Léman. Chodila se udržovat na kliniku Valmont a bylo ji možné setkat v čajovně "Steffen" v Montreux, v místě setkání mnoha celebrit. Její exil trval deset let, jeho část strávila s Gunther von Dincklage. Walteru Schellenbergovi, šéfovi tajné služby Německa zaplatila nemalou částku za to, že se o ní nezmínil ve svých pamětech, které publikoval po II. světové válce. V té době se vlády v haute couture ujal Christian Dior, který prosazoval staženou siluetu opět s korzetem. Chanel byla pohoršena. Celá její práce pro osvobození ženského těla vyšla vniveč.

d101cdba41c65db9b41eff90168dee17

Zdroj fotografie: Pinterest.com 

Návrat do Paříže

Ve věku 71 let se Coco vrací do Paříže. Svou činnost obnovuje vytvořením kolekce oděvů, které byly přijaty špatně, protože byly protikladem Diorova stylu. Odstranila objemné nabírané části, čímž použila už jednou úspěšný styl po první světové válce. Kreovala šaty jednoduché a na tělo, androgynní siluetu v rafinovaných oblecích. Tvídový kostým, jehož vesta se čtyřmi kapsami je ozdobena bižuterními knoflíky a lemovkou, doplněný hedvábnou halenkou z téhož materiálu jako podšívka, dvoubarevné boty a kabelku prošívanou do formy kára se zlatým řetízkem. Tato "silueta Chanel" se stala světovou klasikou a vydržela dodnes. Její styl je kopírován všude po světě. Oblékala herečky jako Romy Schneider. Jackie Kennedy měla oblečený růžový kostým Chanel během atentátu na jejího manžela J. F. Kennedyho.

41b572f32e878b88575919dbeede78e5

Zdroj fotografie: Pinterest.com 

Coco měla možnost vdát se za bohatého muže a žít život plný přepychu. To se ale neslučovalo s její umíněnou povahou a odvážným snem. Svým příkladem vlastně darovala ženám svobodu. I ony se podle jejího vzoru mohly stát úspěšnými obchodnicemi. Ukázala ženám, že mají svobodu volby i ve světě, který tehdy patřil mužom. Coco upřednostnila kariéru před soukromým životem. Přežila mnoho románků i velkou nenaplnenou lásku. Coco ukončila svou kariéru v období přicházejícího hippies se slovy: "Móda má sestupovat do ulice, ne z ní vycházet. ". Zemřela oblečená v jejím ikonickém kostýmu ve svém apartmá v hotelu Ritz. Její vize módy ale žije dodnes.

Autor: @maria.mihac

Číst článek
Nahoru
144 položek celkem