BLOG, Strana 13

Jak stylově nosit mikinu
Jak stylově nosit mikinu

Jak stylově nosit mikinu

 

Mikina - skvělý kousek, který se vymanil ze stereotypu “outfit na nedělní úklid”. Dnes by se s klidem dalo říci, že se jedná o kousek, který by neměl ve vašem šatníku chybět. My vám ukážeme,  jak mikinu jednoduše kombinovat, aby celý outfit působil stylově a žensky.

Mikina

Zdroj: Pinterest.com

 Nebojte se mikinu vzít do práce

Pokud mate nastavený dress code, pravda, tento kousek nebude tou pravou volbou, ale pokud mate volnější ruku, dá se s mikinou vykouzlit skvělý outfit, a to jak k elegantním kalhotám, tak k hedvábné sukni.


Mikina_1

Zdroj: Pinterest.com

Mikina do města

Nebojte si pohrát s celým lookem. Nejste ničím limitována. Stačí popustit uzdu fantazii a odvázat se. Pokud mate chuť na džíny, vinylové kalhoty či šaty, mikina je skvěle doplní a navíc bude tím pravým kouskem i v letních měsících, kdy ji oceníte při dlouhých večerech. V poledne ji zase uvážete okolo pasu nebo si ji jen nedbale přehodíte přes ramena.

Mikina_2

 Zdroj: Pinterest.com

Stačí vybrat jen tu pravou :)

Mikina_3

Zdroj: Erikafashion.cz

 

Autor: Nikola Knížková @nikolaknizkova

Číst článek
3 tipy, jak si správně vybrat spodní prádlo
3 tipy, jak si správně vybrat spodní prádlo
 
3 tipy, jak si správně vybrat spodní prádlo
 

Mezi největší ženská tajemství určitě patří i to, co se ukrývá pod šaty. Někdy je to celá věda umět si vybrat podprsenku nebo kalhotky. My vám dnes prozradíme 3 typy, neboli 3 ženská tajemství jak na spodní prádlo a nezbláznit se z toho.

ab65c70c3bf5fd031797c3aeeaaadec2
 
Zdroj: Pinterest.com 
 

Hladké prádlo by vám nemělo chybět

Krajky, satén nebo různé barvičky jsou velice oblíbené a při výběru spodního prádla u mnohých z nás i rozhodující. Ale někdy je méně více. V šatníku by vám tak nemělo chybět hladké prádlo v základních barvách jako bílá, tělová a černá. Krajky jsou sice krásné, ale při jemných a upnutých oděvech mohou nadělat paseku. Stejně tak u průhledných textilií. Nerovný povrch podprsenky deformuje hladký materiál oděvů. V takových případech noste hladké spodní prádlo, popřípadě tílko, aby hladká halenka vynikla. Velký pozor si dejte na viditelná ramínka pod topem. Podprsenku by za žádných okolností nemělo být vidět (jenom v případě, že máte opačný záměr). 

17cdb97ec8c6f93f4dc77705de75be6f

Zdroj: Pinterest.com 

Na barvě záleží

Snažte se nosit spodní prádlo ve stejné barvě jako váš oděv. Při tmavých tričkách jsou nejlepší volbou právě černé a tmavé podprsenky. Pozor však na bílé a průsvitné textury! Častou chybou žen je nošení bílé podprsenky pod bílou halenku, měly byste volit podprsenku tělovou. Ta nebude svítit pod oděvem a ten bude vypadat přirozeně.

db4ac5e8cbf48d35dedd53cca996bfc1

Zdroj: Pinterest.com

Zvolte správnou velikost

Nejčastější chyba všech žen je, že nosí nesprávnou velikost spodního prádla. Prádlo nesmí trčet a ani otisknout vaše tělo. Podprsenka by měla být oporou pro vaše prsa a tvarovat dekolt. Push-up nesmí odstávat ani o milimetr a při větších objemech je vhodné volit kostice a širší ramínka. Častou chybou je, že podprsenka má příliš velký objem a při zvednutí rukou vylézá nahoru nebo naopak košíčky mají příliš malý objem, prsa z nich kypí po stranách nebo nahoře. Když si nevíte rady, zeptejte se prodejní asistentky. V prodejnách se spodním prádlem by měly být školeny.

Štěstí přeje připraveným a doufáme, že vy jste se i díky našemu článku pripravili na letní sezónu! 

Autor: Mia @modnamamka

 

Číst článek
Košilové šaty
Košilové šaty

Ideální šaty na léto? Košilové šaty!

 

Milují je trendsetterky, fashion blogerky i celebrity. Jsou pohodlné, vhodné pro každou postavu a mohou se nosit na 100 způsobů. Stačí jen kousek fantazie. My vám dnes představíme ideální letní šaty!

650 pix koselove saty

Sluší každé postavě

Stačí jen přizpůsobit střih a délku vaší postavě.

  • Postava typu jablko - volte šaty Áčkového střihu, který zakryje bříško. Můžete si dovolit i kratší délku.
  • Postava typu hruška - noste košilové šaty se širokou midi sukní a váš úzký pas zvýrazněte opaskem.
  • Postava typu  V - široká ramena opticky zúžíte 3/4 rukávy. Úzkou spodní část těla vyrovnáte peplum páskem (dámský pásek s volánem) nebo áčkovou sukní.
  • Postava přesýpacích hodin - Zvýrazněte svůj vosí pas páskem. Ideální jsou délky šatů ke kolenům nebo pod kolena a 3/4 rukávy. 

Variabilita nezná hranic

Košilové šaty dokážou vypadat elegantně i ležérně a pořád jinak jen s použitím jiných doplňků. Pro elegantní look vsaďte na kombinaci s lodičkami a pro ležérní vzhled dejte na tenisky. Pokud se ochladí mohou se nosit na kalhoty nebo legíny. Dnes již existuje nespočetně mnoho variant jak je kombinovat. Dejte na svou intuici. Stačí jen kousek fantazie!

650 pix košelove saty 2

Máte již ve svém šatníku košilové šaty?

Autor: Mia @modnamamka

Číst článek
Oblékněte se do květů!
Oblékněte se do květů!

Oblékněte se do květů!

Květiny dodávají ženské kráse jemnost a něžnost. Znáte vůbec ženu která by je neměla ráda? V dnešním článku vám prozradíme jak a s čím kombinovat květinové oblečení, aby na vás vyniklo ještě více.

Pro koho jsou vhodné?

Květované šaty a sukně jsou must-have každé letní sezóny. Pokud je neoblibujete a jste spíše sportovní typ vsaďte na šortky, tričko, nebo jen doplněk. Hodí se na téměř každou příležitost. Mohou se nosit na oslavy, svatby, do práce nebo volný čas. Neznají věk! Květinové potisky a výšivky jsou vhodné pro mladé slečny i vyšší věkové kategorie. Stačí přizpůsobit styl a střih oděvu.

pix 450 flower

Zdroj: www.erikafashion.cz 

Umíte nosit květiny?

Květované vzory se ladí tak jako ostatní, například zvířecí. Buď k nim dopasujte jednoduché základní kousky, nebo zkuste kontrastní vzor, ​​například pruhy, či puntíky. K takovým letním outfitem velmi ladí přírodní kabelky, košíky, bílé tenisky a slaměné klobouky.

pix 450

Zdroj: Pinterest.com

Tipy na kombinace:

Květiny +

  • basic kousky v neutrálních barvách
  • basic kousky ve stejném barevném tónu jako potisk
  • puntíky nebo pruhy
  • krajka
  • džínová bunda nebo koženka
  • přírodní materiály, jako slaměné klobouky a proutěné kabelky

 

A jak nejraději nosíte květinové oblečení vy?

 

Autor: Mia, Instagram @modnamamka

Číst článek
Letní obuv vs krásné nožky
Letní obuv vs krásné nožky

Letní obuv vs krásné nožky

Aby vaše nožky vypadaly do otevřené letní obuvi krásně, máme pro Vás 4 tipy jak se starat o vaše nohy

Pomalu vytahujeme sandálky a pantoflíčky a díky momentální situaci se většina služeb teprve rozvolňuje a tak si musíme poradit samy doma. My vám dnes prozradíme jak na domácí pedikúru.

IMG_9384

Zdroj: Pinterest.com

1. Koupel

Odlakujte si nehty a namáčejte je v teplé  lázni na 10 až 15 minut. Můžete přidat i pár kapek citronové šťávy, ocet, nebo olej na změkčení pokožky. Použijte peeling, který odstraní zrohovatělou kůži a pokožka vašich noh bude jemná jako samet. Po namáčení si chodidla pořádně vysušte ručníkem.

2. Péče o nehty

Ostříhejte si nehty a zabruste je pilníkem do rovného tvaru. Pedikérky doporučují papírové pilníky, ty kovové mají tendenci nehty štěpit. Odstraňte také zrohovatelou kůžičku kolem nehtů.

3. Obrušování

Obruste ztvrdlou pokožku vašich noh pemzou, nebo přístrojem na domácí pedikúru. Dnes již existují i strojky do sprchy nebo různé elektrické pomůcky. Můžete použít i speciální žiletku na odstranění nežádoucí kůže, ale to vyžaduje opatrnost a jistou zručnost.

4. Hydratujte!

Naneste silnou vrstvu krému, nebo oleje na chodidla a zabalte vaše nohy do fólie nebo sáčku a pak do ponožek. Nechte působit co nejdéle, klidně i celou noc. Vaše pokožka to ocení! Nezapomeňte hydratovat a používat peeling na chodidla častěji, alespoň jednou týdně.   

unnamed 450 pix obr 2

Zdroj: www.erikafashion.cz

Teď budou vaše nožky připravené na léto! :-)  

 

Přejeme vám a vašim nožkám krásný den!

Autor: Mia, Instagram @modnamamka

 

 

Číst článek
Business móda
Business móda

Business móda

Móda do kanceláře! Vyznáte se?

Móda do kanceláře již dávno není jen pro šedé myšky. Kdysi se v oblibě nosily tlumené a neutrální barvy. Poslední roky se kancelářské mravy zvolnily a barvy se dostaly i do business prostoru. Jaké jsou další pravidla? V dnešním článku vám shrneme základní principy pro business dress code.

Není business jako business

V první řadě je třeba zmínit, že existují různé druhy byznys módy a záleží na typu společnosti, jaký druh zvolí. Typ oblečení může být zmíněn v pracovní smlouvě nebo je součástí firemního kodexu. Známe dva hlavní druhy - business formal a business casual. Už název napovídá, že první typ je přísnější co se módy týče, zatímco ten druhý je uvolněnější a můžete si dovolit více experimentovat s oblečením.

erika 450

Zdroj: www.erikafashion.cz

Business formal

Tento typ módy je přísný a měly byste se řídit jeho pravidy, jinak si koledujete v práci o faux-pas. Co je povoleno, tedy spíše doporučeno? Kostým! V první řadě je to kalhotový, nebo sukňový kostým. Chybu neuděláte ani pokud si obléknete šaty, ale volte pouzdrové. Barvy pro tento styl jsou tlumené, například černá, tmavě modrá, šedá apod. Silonky jsou must-have! Podle formal business code se musí nosit i v létě. Boty volte na mírném podpatku s uzavřenou špičkou. Bižuterii zase decentní a ne levně vypadající. Nuda co? Nůž tento typ formálního oblečení je přísný. Ale pokud si obléknete dobře padnoucí kostým, kvalitní kožené lodičky a doplňky, outfit bude vypadat luxusně.

450 pix formal

Zdroj: Pinterest.com

Business casual

Většina společností dnes volí formu business casual. Má svá pravidla, ale nejsou ani zdaleka tak přísná, jako u business formal. I zde platí, že byste měli volit kalhotový nebo sukňový kostým, doplnit jej však lze i výraznější halenkou, košilí nebo elegantním tričkem. Tento styl by měl být pohodlný, ale zároveň stále elegantní a minimálně provokativní. Sukně nebo šaty by měly sahat po kolena. Povolené jsou také barevnější a vzorované kousky. Boty by měly být elegantní, doporučují se spíše kožené. Špička bot může být otevřena, nosit se smí i balerínky. Jeansy jsou také povoleny, ale pouze v kombinaci se sakem či halenkou. Měly by se nosit jednoduché a klasické jeansy. Roztrhané nebo seprané jeansové kalhoty nepatří do kanceláře. Denim šortky nebo denimové sukně nejsou vhodné. Opět decentní bižuterie. Business casual nemá přesná pravidla a proto ho mohou zaměstnavatelé chápat různě. Nejlepší je zeptat se rovnou na pohovoru.

450 casual

Zdroj: Pinterest.com

 Co je tedy faux pas pro business dress code?

  • průsvitné oděvy
  • krátké sukně
  • hluboké výstřihy
  • levně vypadající bižuterie
  • roztrhané a seprané jeansy
  • extravagance

Ještě pár pojmů na závěr...

  • Dress casual je neformální styl vhodný na oslavu. Ženy mohou nosit nedbalou eleganci a muži sako a jeansy.
  • Semi formal bývá často na večírcích. Dopoledne by si měly ženy obléct pouzdrové šaty a večer "malé černé", nebo koktejlové šaty.
  • Casual styl je vhodný pro volnočasové akce. Patří sem oblečení pro denní nošení jako trička, jeansy i šortky.
  • Smart casual povoluje jeansy v kombinaci se sakem i balerínami.
  • Casual Fridays jsou pátky, kdy mají zaměstnanci povoleno jeansy i trendové oblečení.

 

Tak co? Už se vyznáte v business módě?

 

Autor: Mia, instagram @modnamamka

 

Číst článek
3 způsoby jak nosit puntíky
3 způsoby jak nosit puntíky

3 způsoby jak nosit puntíky

Puntíkovaná móda nás neopustí ani tento rok. My jsme si pro vás připravili instantní článek o tom, jak je nosit. Zde jsou 3 způsoby jak na to!

1. Puntík plus puntík

Tento trend kombinování přinesly již loňské módní přehlídky. Mixovat více puntíkatých kousků dohromady je momentálně velmi IN. Nebojte se kombinovat svetr, kabát, nebo doplňky s puntíkovanou potlačí mezi sebou. Ať jsou v jednom outfitu klidně velké, malé i mini! 

450 pix I

Kombinovat více tečkovaných kousků dohromady je momentálně velmi IN. Zdroj @andulka_photo a @modnamamka

2. I jeden puntík stačí

Pokud vám chybí odvaha vsaďte na jeden kus oblečení s puntíky a osvěžit tak outfit tímto roztomilým vzorem. Mohou to být šaty, svetr nebo jen doplněk. Zbytek dolaďte jednoduše s basic kousky.

450 pix II

V puntíkovaném outfitu se nikdy neztratíte v davu. Zdroj: erikafashion.cz

 3. Pruhy, puntíky a květiny

Třetí tip od nás je kombinace, kterou jste již určitě viděli v minulých letech. Kombinace puntíků s pruhy, nebo s květinovým potiskem. Jsou to velmi svěží a veselé kombinace, vhodné hlavně na jaře a v létě.

450 pix

Zdroj: Pinterest.com

Která kombinace se vám nejvíc líbila?

Autor: Mia, Instagram @modnamamka

Číst článek
Trendy jarní kabelky
Trendy jarní kabelky

Trendy jarní kabelky

 Kabelková závislost: Kterou si pořídit na letošní jaro?

Leckdy nám ženám udělá radost malý doplněk, než samotný oděv. Řeč je o kabelkách. A že si na ně lze vypěstovat závislost, že dámy? Schválně, kolik se jich ukrývá ve vaší šatní skříni? Nebo jste je už přestaly počítat?

Pokud si i na novou sezonu, jako je svěží a příjemně teplé jaro, chcete udělat radost kabelkou, nechte se inspirovat aktuálními trendy!

Pytel není jako pytel

Absolutní jedničku získává kabelka v podobě pytle či kbelíku. Toto zpodobnění připomíná díky jejímu staženému uzavírání na tkaničku. Má pevné dno, tudíž je velmi stabilní a navíc vzhledem ke stáhnutí šňůrky je i velmi praktická. Nemusíte se tak bát, že vám někdo ukradne cennosti z vaší kabelky. Její střední velikost je ideální do práce či na městské pochůzky.

Kabelka7

Kabelka Pannier; Kabelka Veiled

Roztomilé miniatury

Pokud nedbáte příliš na praktičnost, jako spíše na to, abyste byly „in“ a rozněžní vás drobné doplňky, jste na správné adrese. Tyto kabelkové miniatury nemají s praktičností nic společného, zato vzbudíte v okolí pozdvižení a upnuté pohledy na váš outfit. O její úspěch se zasloužila známá influencerka, modelka, ale především talentovaná mladá návrhářka slovenského původu Vanda Janda, která vystupuje pod pseudonymem „full time diva“. V kolaboraci mezi návrhářkou a českou značkou Loro Oro, která se zabývá produkcí kožených výrobků té nejvyšší kvality, vznikly opravdu povedené kousky. Další typ malé kabelky představuje pouzdro na mobil, kam schováte mimo jiné i karty, klíče či vaši oblíbenou rtěnku. Lze ji nosit přes rameno díky dlouhému řetízku nebo jako ledvinový okrasný pásek.

Kabelka3

Pouzdro Sack; Kabelka Noemi

 Kabelka1

Zdroj fotografií: lorooro.cz

Tajemství proutěného košíku

Čím dál tím více si uvědomujeme sílu přírody. Chováme k ní větší respekt a pochopily jsme, že jsme její přímou součástí. Její inklinace se projevila i v přírodních materiálech kabelek jako je ratan či juta. Proutěné košíky nemusí nutně patřit jen na výlet do přírody. Nebojte se ho vzít i na večerní párty nebo na rande! Kulatý tvar je pak oblíbeným tvarem těchto přírodních kabelek. A pokud vám přeci jen nepřijdou vhodné do práce, udělejte kompromis. Koženou kabelkou v kombinaci přírodních materiálů.

 Kabelka5

Kabelka Zaire; Kabelka Alsatia

Kabelka6

Kabelka Regards; Kabelka Eamon

Kabelka4

Kabelka Joanne; Kabelka Chapter

Nákupní tašky

Občas si zkrátka nemůžeme pomoci a potřebujeme s sebou více věcí, než je zapotřebí. Proto volíme velké kabelky. Ty obrovské ve stylu „shopper“ budou praktickým pomocníkem při nákupu potravin.

shopper

Kabelka Natilly; Kabelka Bales

Velké psaníčko

Větší rozměr si žádá jinak známé, malé a kapesní psaníčko. Měkký materiál, nařasení, magnetické zapínání a variabilita nošení je ideální kombinací.

Kabelka 2

Zdroj fotografií: hm.com

Autor: Žaneta Podlahová; Instagram @zanetapodlahova

 

Číst článek
Outfit dne: monochromatický rošťácký denim
Outfit dne: monochromatický rošťácký denim

Outfit dne: monochromatický rošťácký denim 

Víte, jak na monochromatický styl oblékání? Pokud ne, jste na správné adrese!  

Už jste slyšely o monochromatickém stylu oblékání? Že ne? Zajisté jste se s ním setkaly, jen možná neznáte, že právě kombinace různých odstínů jedné barvy tvoří tento styl. V zimním období byla nejvíce trendy hnědá kombinace barev – od světle béžových tónů, přes velbloudí, slonovou kost až tmavě hnědou. Některé z vás si však oblíbily odstíny černé s šedou. Sázka na jistotu, pokud trochu tápete a bojíte se odvázat.

U monochromatického outfitu nejsou zakázané různé textury, materiály či vzory. Ba naopak, je to velmi žádané! Nebojte se kombinovat ani oversize oblečení s upnutými oděvy. A přesně to, vám ukážeme v následujícím looku.

Zahalena do hravého denimu

Jaro je vždy obdobím, které nám přináší radost a toužíme po svěžím šatníku a trochu té nespoutané rebelie. Denim máme jisto jistě všichni ve své šatní skříni – ať už džíny, sukni nebo džínovou bundičku. Ale co takhle džinová bunda v oversize střihu se cvočky tvořící hvězdy? To je ovšem jiná písnička! Pod bundu zvolte bavlněné pohodlné tílko do V střihu s úzkými ramínky. Objem svrchního oděvu srazte upnutými denimovými džíny. Vhodným obutím budou slip on tenisky. Můžete však zvolit i ugly shoes, které se těší od minulého roku velké oblibě nebo kotníkové hadrové tenisky ve stylu slavných bot Converse. K outfitu bude ideálním doplňkem kožený černý batůžek a kšiltovka.

Tip na závěr: Ohrnutím rukávů dodáte celému vzhledu ten správný šmrnc.

image3 (10)

Denim bunda Roger; Kalhoty Moment/black; Boty Jessie/black

Look, ve kterém se budete cítit maximálně komfortně, ale zároveň zatraceně trendy!

Autor: Žaneta Podlahová, Instagram @zanetapodlahova

Číst článek
7 kroků k přehlednějšímu šatníku: Jak na kapslový šatník?
7 kroků k přehlednějšímu šatníku: Jak na kapslový šatník?

7 kroků k přehlednějšímu šatníku: Jak na kapslový šatník?

Co je to kapslový šatník a jak jej vytvořit? V dnešním článku Vám tenhle přehledný šatník představím.

Co je tzv. kapslový šatník?

Je to kolekce (kapsle) oblečení, které lze navzájem jednoduše kombinovat, nepodléhá módním trendům a odráží Váš osobní styl. Kapsle se skládá přibližně z 30-ti až 40-ti kousků oblečení. Patří sem i kabelky a boty, ale spodní prádlo, ani oblečení na sport se nepočítá. Můžete si vytvořit kapslový šatník na celý rok, nebo podle ročních období. V tomto typu šatníku je minimalismus velmi vítán. Aby jednotlivé kousky do sebe zapadaly, je nejlepší volbou, pokud budou většinou z basic kolekce, jednoduché a v neutrálních barvách. Pokud bude každý kousek výstřední, vzorovaný a bude hýřit barvami, kombinace se Vám budou dělat velmi těžko. Pokud si dopřejete nový kousek do Vašeho šatníku, jeden byste z něj měli i vyřadit, proto aby byl Váš šatník stále přehledný a nekopyly se v něm haldy nepotřebného oblečení.

583 pix. Jpg. Obrázok č.1

Kapslový šatník pro jaro 2020. Zdroj fotografie: capsule-closet.com

Ve zkratce, při tomto typu šatníku se Vám nestane, že si nemáte co obléct, nebo nebudete vědět, jaký outfit vytvořit z toho, co máte ve svém šatníku. Každý jeden kousek ladí s jiným ve vaší skříni.

Typy kapslového šatníku

Každá z nás je jiná a tak i naše šatníky tomu odpovídají. Nejen styl, ale také profese a momentální situace rozhoduje, jak bude náš kapslový šatník vypadat. Kapslový šatník podle ročních období je jen jedno základní rozdělení. Existují kapslové šatníky do práce i na volný čas. Na internetu najdete Business kapslové šatníky, kapslové šatníky pro maminky, pro studentky a dokonce i mini kapslové šatníky na dovolenou. V první řadě si vyberte pro koho se bude kapslový šatník tvořit. Pokud jste máma a chodíte do práce, kde se vyžaduje business oblečení, můžete zvolit i dvě kolekce, které by dohromady neměly přesáhnout počet kusů 40. Já mám jednu část šatníku přizpůsobenou jen pro práci, zbytek pro volný čas.

680 pix. JPg Obrázok č. 2

Příklad kapslového šatníku pro bussines. 21 kousků do práce vytvoří 122 outfitů. Zbytek šatníku může tvořit oblečení na volný čas. Zdroj fotografie: Pinterest.com

Jak vytvořit kapslový šatník?

  1. Vyprázdněte celou skříň. Pokud píšu celou, tak myslím opravdu úplně všechno, dokud nebudou police úplně prázdné.
  2. Podívejte se ven přes okno. Jaké je roční období? Podle toho budete tvořit kapsli (kolekci) z Vaší skříně. V některých zemích mívají jedno roční období, proto tvoří jen například letní kapsli. U nás jsou zatím stále čtyři roční období, proto byste měli vytvořit 4 kapsle. Ne najednou, postupně, během roku s výměnou ročního období vyměníte i svou kapsli, a zároveň tak protřídíte šatník. Některé kousky lze použít celý rok, například bílou košili, nebo džíny. Já si uklízím v šatníku 4x do roka, ale někomu vyhovuje dělat šatník 2x do roka - kapsle na podzim / zimu a jaro / léto. Jediný problém nastává, co s letním a jarním oblečením, když je zima. Například já ho dávám pod postel ve vakuových pytlích, někdo do krabic a ty šťastnější s obrovskou skříní si je mohou rozdělit podle ročních období.
  3. Z té kopy oblečení, kterou jste vybraly z Vašeho šatníku, vyberte jen to, co reálně nosíte a to co se Vám opravdu líbí. Při vytváření tohoto šatníku si představte, že jste návrhářka a vytváříte Vaši osobní kolekci na dané období. Měla by být v jednom stylu a jednotlivé kousky by měly spolu ladit. Oblečení typu- tohle si obléknu, až zhubnu, nebo tohle sice nenosím, ale možná jednou budu, do skříně nedávejte. Pokud ho nechcete vyhodit, posunout dál, či prodat, odložte ho někam do krabice. Pokud si z té krabice během roku nic nevytáhnete, dokonce na ni zapomenete, opravdu ji někomu darujte. Toto už totiž nikdy nosit nebudete.
  4. Do skříně vložte maximálně 40 kousků. Někde se uvádí 30 až 33. Samy uvidíte, kolik kousků Vám bude vyhovovat. Více však nepřidávejte, kapslový šatník má být jednoduchý a přehledný. Ve skutečnosti opravdu nenosíte více než 40 kusů oblečení za jednu sezónu.
  5. Nyní se podívejte na Váš šatník a pravdivě si odpovězte, zda reálně odpovídá Vašim potřebám. Pokud jste na mateřské, asi nepotřebujete čtyři pouzdrové šaty, tři kalhotové kostýmy a naopak. Ale i když trávíte většinu času v kanceláři, nezapomeňte si do šatníku přidat i pár kousků oblečení pro volný čas, například džíny, mikinu a ležérní bundu. A pokud jste na mateřské dovolené, či studentka, měly byste mít v šatníku pár kousků, které můžete nosit na příležitostnou večeři, zkoušku ve škole apod. Může to být jedno sako, sukně nebo elegantní šaty.
  6. Podívejte se na Vašich 40 kousků. Jsou barvy a vzory mezi sebou kombinovatelné? Pokud ne, vyměňte je. Ladí mezi sebou jednotlivé barvy? Pokud ne, vyměňte je. Nejlepší je, alespoň v zimním a podzimním šatníku vlastnit většinu jednoduchých kousků v neutrálních barvách, jako je bílá, černá, šedá, béžová. A pak k nim přidat jednu až dvě oblíbené barvy. Například pudrově růžovou nebo červenou. Pak stačí jeden kousek se zvířecím či květinovým vzorem. Zkontrolujte si také kabelky a boty, zda ladí k Vašemu šatníku.
  7. Nyní máte kapslový šatník! Podívejte se na jednotlivé kousky a napište si na papír, co Vám ještě chybí. Většinou je to bílá košile, černé kalhoty, jednoduché Basic trička, která potřebujete skoro vždy.

Výhody kapslového šatníku

Výhodou je přehlednost a kombinovatelnost jednotlivých kousků. Kapslovým šatníkem šetříte čas i peníze. Majitelky takových šatníků kupují méně oblečení, ale dávají důraz na kvalitu.

Nevýhody kapslového šatníku

Mnoho lidí není ochotných vzdát se velké části svého šatníku, milují výprodeje a nákupy nového oblečení. Pro ně je tak složité udržet kapslový šatník. Proto Vám poskytnu ještě pár rad na konec, jak si aspoň trochu zjednodušit život, kdyby byl pro Vás kapslový šatník moc minimalistický.

770 pix Prezentačný obrázok, obrázok č 3

Kapslový šatník je přehledný, ušetří čas i peníze a zjednoduší Vám život. Zdroj fotografie: pinterest.com

Rady pro ty, kteří se nechtějí vzdát velkého šatníku

  1. Snažte se držet alespoň přibližného počtu kusů oblečení na jednu sezónu. Když nebuďte mít přesně 33 kusů, nic se neděje. Sami si zvolte počet, ale takový, ve kterém máte sami přehled.
  2. Zachovejte barevnou linii. Já se stále snažím držet bílé, smetanové, černé, béžové a pudrově růžové. Každou sezónu kontroluji, jestli nepotřebuji něco z této základny. Například novou bílou košili, černé legíny apod.
  3. Nenakupujte unáhleně. Skutečně se 3x samy sebe zeptejte, zda to budete nosit a jestli se Vám to hodí do Vašeho šatníku. A to platí zejména pro slevy.
  4. Pravidelně uklízejte šatník, vyhazujte staré oblečení a to, které vůbec nenosíte. Přehlednost je velmi důležitá.
  5. Postupně byste měli dojít do stádia, kdy budete obměňovat základní kusy Vašeho šatníku za stále kvalitnější. Místo pěti levnějších košil si dopřejte raději dvě, možná dražší, ale o to kvalitnější. Já to mám takhle s kabelkami. Každý rok si dopřeji jen jednu, když ji potřebuji, ale vždy vybírám jen kvalitní, nadčasovou, koženou kabelku, která vydrží roky.

Příjemný jarní úklid Vám přeje @modnamamka!

 

 

Číst článek
Nahoru
144 položek celkem